Pentru întrebarea ce sunt hemoroizii răspunsul este simplu - sunt vene „umflate” și inflamate, localizate în interiorul rectului sau în exteriorul anusului și pot provoca durere, mâncărime anală sau sângerare rectală. Simptomele hemoroizilor pot fi, adesea, ameliorate cu ajutorul unor tratamente efectuate la domiciliu însă unele persoane pot avea nevoie de alte porceduri medicale.
O serie de activități precum ridicarea unor obiecte grele sau alte activități care presupun efort fizic îndelungat, pot favoriza apariția hemoroizilor. În funcție de cauzele apariției acestora (fie ca sunt hemoroizi în sarcină sau apar din alte cauze) există și tratament fără operație.
Hemoroizii sunt vene umflate, mărite, care se formează în interiorul rectului și în exterior, în zona anusului. Aceste excrescențe pot fi dureroase și incomode, provocând simptome neplăcute și sângerare rectală. Aceștia pot purta și numele de „aglomerări venoase” sau „pernuțe vasculare”. Aici puteți citi mai multe informații despre ce sunt hemoroizii.
Fiecare persoană are un țesut hemoroidal însă aceștia încep să deranjeze doar în momentul în care se umflă și se inflamează. Aceștia sunt una din cele mai frecvente cauze ale sângerărilor rectale și, de foarte multe ori, se retrag singuri. Sigur că, folosind un tratament corect, puteți ameliora simptomele mult mai rapid.
Simptomele resimțite depind de tipul de hemoroizi pe care-l aveți. Aceștia nu cauzează probleme grave de sănătate însă sunt foarte incomozi. Anumite comportamente și obiceiuri pe care le aveți pot crește riscul de apariție a hemoroizilor.
Există două mari tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni și hemoroizi externi. Hemoroizii interni apar în rectul inferior iar cei externi se dezvoltă sub pielea din jurul anusului. Hemoroizii externi sunt cei mai „incomozi” deoarece pielea de deasupra lor devine iritată și provoacă durere.
Simptomele cauzate de hemoroizii interni:
Simptomele cauzate de hemoroizii externi:
Simptomele hemoroizilor trombozați:
Hemoroizii trombozați apar atunci când se acumulează sânge în interiorul unui hemoroid extern, formând un tromb (cheag). Hemoroidul trombozat poate avea culoarea violet sau albastru și debutează cu o durere puternică, continuă.
Dacă aveți oricare din simptomele de mai sus, evitați forțarea în timpul eliminării scaunului, evitați frecarea și curățarea excesivă a zonei cu hârtie igienică (folosiți apă călduță) și mai apoi uscați. Orice presiune pusă pe zona poate agrava iritația și mâncărimea, ducând chiar la sângerări.
Hemoroizii interni sunt, de regulă, nedureroși, chiar și în momentele în care aceștia produc sângerare rectală și alte simptome. Cum vă dați seama că s-a produs o sângerare? Veți observa sange roșu aprins, pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă, imediat după eliminarea scaunului.
Atunci când aveți hemoroizi interni trebuie să știți că aceștia pot să prolapseze sau să se extindă spre anus, cauzând mai multe probleme și complicații. Atunci când hemoroizii „ies” din rect, aceștia pot colecta mucus sau particule mici de scaun ceea ce duce la inflamație și iritație permanentă.
Ștergerea constantă a zonei în încercarea de a atenua mâncărimea și disconfortul, poate agrava problema. În cazul prolapsului, aceștia se pot micșora de la sine și se pot retrage înapoi în rect. Pentru un tratament eficient, este recomandat să consultați un medic proctolog.
Hemoroizii externi se dezvoltă sub piele, în jurul anusului și sunt foarte incomozi. Aceștia pot provoca mâncărimi și pot fi foarte dureroși necesitând un tratament adecvat. Când se formează un cheag de sânge în interiorul unor hemoroizi externi, poate provoca durere severă, continuă. Aceștia sunt denumiți hemoroizi trombozați.
Uneori, cheagurile din hemoroizii externi se vor dizolva de la sine însă dacă nu se dizolvă atunci cheagul va fi eliminat cu ajutorul medicului. Procedura de eliminare a cheagului este foarte eficientă dacă se face în decurs de 72 de ore de la formarea acestuia.
Ca și în cazul hemoroizilor interni, cei externi provoacă simptome neplăcute precum durere și disconfort la statul pe scaun, sângerări după folosirea toaletei, apariția iritațiilor și fisurilor anale dar și mâncărime în zona anală. Cu toate acestea, simptomele pot fi ameliorate, aplicând local diverse creme pentru tratarea hemoroizilor.
Deși hemoroizii pot să apară oricând, majoritatea viitoarelor mămici se confruntă cu hemoroizi în sarcină și este o problemă extrem de neplăcută. Aceștia încep să apară în al treilea trimestru de sarcină, începând cu săptămâna 28. Trebuie să știi că apariția acestora în timpul sarcinii este destul de frecventă.
Hemoroizii pot să apară în timpul sarcinii deoarece fluxul sanguin din zona pelvisului este mai mare iar presiunea din uter este în creștere, ceea ce cauzează umflarea venelor din zona anusului. Deoarece hormonii sarcinii provoacă încetinirea tranzitului intestinali, aceștia pot rezulta și din constipație.
Cel mai bun mod de a preveni dezvoltarea hemoroizilor în timpul sarcinii și nu numai, este să mențineți scaunele moi și să evitați forțarea pentru eliminarea acestora. Evitați să stați foarte mult timp pe toaletă și mergeți ori de câte ori este nevoie. Nu întârziați acest proces.
De asemenea, introduceți în alimentația voastră cât mai multe fibre (din legume proaspete, fructe și cereale) și beți suficientă apă pe tot parcursul zilei. Faceți cât mai multă mișcare pentru a facilita tranzitul intestinal și folosiți laxative ușoare, dacă este neapărat nevoie. Clismele se efectuează doar la indicațiile medicului specialist.
În cazul în care nu sunt tratați, hemoroizii pot crea o serie de complicații însă acestea apar în cazuri rare. Astfel poate să apară anemia sau „strangularea” hemoroidului ceea ce poate fi extrem de dureros și poate fi tratat numai prin intervenție chirurgicală.
În mod normal, această afecțiune poate să apară atât în rândul femeilor cât și al bărbaților și cel mai adesea, apare între 45-65 de ani dar pot să debuteze la orice vârstă, mai ales în cazul persoanelor supraponderale sau sedentare. După cum spuneam și anterior, aceștia sunt frecvenți și în cazul femeilor însărcinate.
Atunci când cineva se confruntă cu hemoroizi, se întreabă „la ce medic mergi pentru hemoroizi„? Medicul care poate pune un diagnostic și prescrie un tratament corect pentru hemoroizi este medicul proctolog. Orice clinică medicală trebuie să aibă și medici pe această specializare.
Din fericire, majoritatea cazurilor de hemoroizi pot fi tratate acasa sau prin proceduri simple, efectuate în cabinetul unui medic specialist. Tratamentul va fi efectuat în funcție de tipul de hemoroizi dar și de severitatea simptomelor pe care le resimțiți.
Cum se tratează hemoroizii acasă? În cazul formelor ușoare ale hemoroizilor, se pot efectua anumite tratamente acasă. Astfel se recomandă:
În cazul în care pacientul se confruntă cu o formă mai gravă a hemoroizilor, iar simptomele nu dispar după tratamentele efectuate acasa, aceștia necesită tratament în cabinetul medicului specialist. Astfel, hemoroizii pot fi eliminați prin anumite proceduri medicale.
Una dintre cele mai cunoscute proceduri este scleroterapia care presupune injectarea unei substanțe chimice, în interiorul hemoroidului determinând astfel formarea unui țesut cicatricial, micșorând hemoroizii. Un alt procedeu de coagulare se poate face în infraroșu.
Procedura chirurgicală de eliminare a hemoroizilor mari, a celor externi sau a celor interni ieșiți prin prolaps, se numește hemoroidectomie. Aceasta se efectuează destul de rar și doar în cazuri grave. Se efectuează în sala de operație, sub anestezie locală sau generală.
Procedura de capsare a hemoroizilor este folosită pentru a trage un hemoroid intern prolapsat. Aceasta se efectuează cu ajutorul unui instrument de capsare iar capsele folosite vor cădea în timp.
Pentru ameliorarea durerilor provocate de hemoroizi, se administrează analgezice orale sau creme aplicate local, pentru a calma durerea, senzația de arsură și mâncărimile. Supozitoarele pentru hemoroizi sunt o altă alegere bună pentru ameliorarea simptomelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci