Ce sunt quasarii, cele mai luminoase obiecte din Univers cu energie colosală. Cufundă galaxiile "în chinurile morţii"

Ce sunt quasarii, cele mai luminoase obiecte din Univers cu energie colosală. Cufundă galaxiile "în chinurile morţii" / Foto: Pixabay, de Андрей Сидоренко
Ce sunt quasarii, cele mai luminoase obiecte din Univers cu energie colosală. Cufundă galaxiile "în chinurile morţii" / Foto: Pixabay, de Андрей Сидоренко

Astronomii au găsit originea quasarilor, cele mai luminoase obiecte din Univers cu energie colosală.

Astronomii au confirmat, miercuri, pentru prima dată, sursa quasarilor, cele mai luminoase obiecte din Univers cu energie colosală, care provoacă dispariţia galaxiilor, scrie AFP, potrivit Ziarul de Iași.

Quasarii sunt printre cele mai extreme entităţi din Univers, unele strălucind de un trilion de ori mai mult decât Soarele. Găzduite în inima galaxiilor, ele sunt alimentate de găuri negre supermasive, care, înghiţind gaze, emit radiaţii intense.

Încă de la descoperirea quasarilor în anii 1950, teoria a fost că aceştia se formează atunci când două galaxii se ciocnesc. Dar, din lipsă de dovezi, originea acestor mastodonţi cereşti a rămas un mister.

Soarta pe care ar putea să o aibă într-o zi Calea Lactee

O echipă internaţională de astronomi susţine că a găsit "dovada solidă" că quasarii rezultă într-adevăr din ciocnirea a două galaxii, un fenomen care eliberează cantitatea imensă de energie necesară.

Aceasta este soarta pe care ar putea să o aibă într-o zi Calea Lactee, avertizează Clive Tadhunter, unul dintre autorii studiului publicat miercuri în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Pentru că galaxia Andromeda, vecina noastră, "se îndreaptă spre noi cu aproximativ 200 de kilometri pe secundă", a explicat pentru AFP astrofizicianul de la Universitatea Sheffield din Regatul Unit.

În acest ritm, cele două galaxii s-ar putea ciocni în aproximativ 5 miliarde de ani şi ar putea provoca un quasar.

Împingând gazul în jurul său, quasarul împiedică formarea oricărei stele noi, cufundând galaxiile "în chinurile morţii", continuă cercetătorul.

Rezultatele studiului

Studiul a comparat observaţiile a 48 de galaxii cu quasari centrali cu cele ale altor 100 de galaxii care nu au quasari. Conform rezultatelor, galaxiile care găzduiesc quasari au avut de trei ori mai multe şanse decât altele să se fi ciocnit.

A durat atât de mult pentru a găsi această dovadă deoarece telescoapele folosite au fost optimizate pentru observarea obiectelor din centrul galaxiilor, dar mai puţin eficiente în a culege urmele unei coliziuni din trecut - urme amplasate la periferia galaxiilor, potrivit lui Clive Tadhunter.

Când sunt observate cu telescopul spaţial Hubble, de exemplu, aceste structuri difuze par „spălate”, spune el. Prin urmare, echipa s-a bazat pe telescoape terestre, precum Observatorul Isaac-Newton de pe insula spaniolă La Palma.

Quasarii sunt "ca nişte balize" în Univers, pe care puternicul telescop spaţial James Webb le-ar putea detecta în viitor până în epocile sale îndepărtate, speră omul de ştiinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel