CE susține că nu a impus scăderea salariilor cadrelor didactice din UE

profesori
profesori

Comisia Europeană a negat vineri că are vreo responsabilitate în blocarea sau reducerea salariilor cadrelor didactice în mai multe state din Uniunea Europeană, deși este o apărătoare a politicii de austeritate strictă în zonă în cadrul luptei împotriva crizei datoriilor, relatează AFP.

Pia Ahrenkilde-Hansen, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a recunoscut că Bruxelles-ul a "recomandat un anumit număr de măsuri în vederea unei consolidări bugetare, iar anumite ţări au conchis că este necesar să blocheze sau să scadă salariile" cadrelor didactice. Însă, un alt purtător de cuvânt a adăugat că responsabilitatea reducerilor bugetare revine exclusiv statelor,

"Nu noi suntem cei care impunem scăderi salariale, nu este sarcina noastră să o facem", a insistat Ahrenkilde-Hansen, adăugând, ulterior, că rolul CE "este foarte diferit de mitul austerităţii impuse".

Reacțiile Comisiei Europene au apărut faţă de un raport publicat cu ocazia ”Zilei mondiale a profesorilor” de către serviciile sale, „Salariile și sporurile profesorilor și directorilor de școli din Europa 2011/12”, care constată că 16 ţări din cadrul UE au blocat sau redus salariile cadrelor didactice.

Comisia Europeană recunoaște în raportul său că "această profesie este cel mai grav afectată în Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia şi Slovenia de restricţii bugetare şi măsuri de austeritate", criza economică având efecte asupra salariilor cadrelor didactice începând de la jumătatea lui 2010.

De asemenea, potrivit raportului, ”salariile profesorilor în România au ajuns la nivelurile de dinainte de criză”

Astfel, Grecia a redus cu 30% salariul de bază al cadrelor didactice şi a suspendat plata primelor de Crăciun şi Paşte, în timp ce Irlanda a diminuat cu 13% salariul cadrelor didactice în 2011. Salariul celor care au intrat în sistem după 31 ianuarie 2012 a fost redus cu încă 20%, din cauza suprimării indemnizaţiilor de calificare.

Cât despre salariile cadrelor didactice și a altor funcţionari publici din Spania, acestea au scăzut cu aproximativ cinci la sută în 2010, iar de atunci nu au mai fost ajustate cu inflaţia, măsuri similare fiind adoptate și în Portugalia.

Raportul „Salariile și sporurile profesorilor și directorilor de școli din Europa 2011/12” arată, de asemenea, că, în timp ce toate țările susțin faptul că îmbunătățirea nivelurilor de performanță ale elevilor și studenților este o prioritate de vârf, numai jumătate dintre țările cuprinse în raport acordă sporuri profesorilor pe baza performanțelor pozitive în predare sau a rezultatelor elevilor (Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Letonia, Ungaria, Austria, Polonia, România, Slovenia, Finlanda, Suedia, Regatul Unit - Anglia și Țara Galilor, Irlanda de Nord și Turcia), potrivit site-ului europa.eu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel