COVID-19: Ce tehnologii avem acum, față de celelalte pandemii din istorie

O dezbatere INACO, intitulată „Sunteți pregătiți pentru viitor?", a generat o listă de noi tehnologii de care beneficiem în prezent.

O dezbatere INACO, intitulată „Sunteți pregătiți pentru viitor?", a generat o listă de noi tehnologii de care beneficiem în prezent și care ne ajută să trecem prin criza provocată de noul coronavirus.

„Societatea se schimbă. Soluțiile oferite de noile tehnologii susțin inițiativele umane, empatice, voluntarii și sistemele publice intrate acum în stare de urgență", se arată în materialul INACO. Cu toate acestea, suntem norocoși să trăim vremuri în care tehnologiile prezentului (considerate până acum ale viitorului) ne vin în ajutor, zi de zi.

1. Sisteme de ventilare printate 3D

Chiar dacă conceptul datează din 1974, când David E. H. Jones a vorbit prima dată despre o imprimantă 3D, anii 2010 au adus posibilitatea de a cumpăra și de a lucra cu astfel de dispozitive, în masă. În prezent, imprimantele 3D sunt o soluție inovatoare, care vine în sprijinul lanțurilor de aprovizionare industriale.

În situația de față, oricine deține imprimantă 3D și material de imprimare poate produce ventilatoare, datorită persoanelor care au pus la dispoziție schițe gratuite. Așadar, orice universitate, companie sau persoană fizică care deține un astfel de dispozitiv poate ajuta în lupta împotriva Covid-19.

2. Biosenzorii

Un biosenzor este un dispozitiv de analiză care este folosit pentru detectarea unor substanțe chimice, care combină un component biologic cu un detector fizico-chimic.

Cu ajutorul acestei tehnologii, putem să aflăm când cineva este infectat cu un virus chiar înaintea apariției simptomelor. După cum bine cunoaștem, mai bine de jumătate din infectații cu Covid-19 sunt asimptomatici, dar infecțioși.

„Dispozitivul include o moleculă special concepută care își schimbă culoarea atunci când corpul începe să lupte cu o infecție. Acesta poate transmite un semnal luminos prin piele, generând informații pe care purtătorul le poate trimite direct către medic, pe telefonul mobil", se arată în articol.

3. Sănătatea de la distanță

Numită și „Telehealth", sănătatea de la distanță „permite clinicienilor să comunice cu pacienții aflați în carantină la domiciliu, limitând expunerea și permițând îngrijirea neîntreruptă a acestora". Așadar, medicii pot verifica starea de sănătate a persoanelor care au nevoie de îngrijire fără a lua contact fizic.

4. Biofourmis Biovitals Sentinel

În afară de numele complicat, totul este simplu de înțeles despre Biovitals Sentinel. Acesta este un „ceas", purtat în permanență la mână, care conține diverși senzori: optici, de temperatură, de frecvență cardiacă și verifică unda pulsului, variabilitatea ritmului cardiac, ritmul de respirație și multe alte statistici.

Aceste informații sunt trimise direct prin telefonul mobil, către doctor.

5. Alipay Health Code

Folosită în mod predominant în China, „ține evidența populației afectate de Covid-19, atribuind persoanelor fizice 3 tipuri de culori: verde, galben sau roșu, în funcție de stadiul în care se află și dacă le este permis în spațiile publice sau ar trebui să fie în carantină, acasă. Aplicația anunță utilizatorul dacă a intrat în contact cu un purtător al virusului".

6. Dronele care înlocuiesc factorul uman

Din pricina instaurării carantinei, familiile trebuie să rămână izolate la domiciliu. Dronele pot veni și livra medicamente și consumabile, scoțând omul din ecuație. De asemenea, acestea pot dezinfecta suprafețe uriașe de teren.

7. Platformele online

Cum lumea nu se poate opri în loc și avem nevoie să continuăm „viața normală" pe cât posibil, suntem norocoși să ne putem vedea și să putem vorbi prin intermediul Internetului: Skype, Zoom, Discord, Google Meets și multe alte platforme ne oferă posibilitatea să lucrăm și să învățăm, de la distanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel