Oamenii de ştiinţă au dezvăluit temperatura ideală pentru un somn bun.
Potrivit National Sleep Foundation, intervalul de temperatură ideal pentru un somn sănătos este între 15 şi 19 grade Celsius. Totuși, s-ar putea acesta să nu fie cea mai bună alegere pentru toată lumea.
Un studiu publicat în revista "Science of The Total Environment" sugerează de fapt că persoanele în vârstă de peste 65 de ani dorm adesea mai bine la temperaturi mai ridicate, între 20 şi 25 de grade. În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit 50 de participanţi cu vârsta peste 65 de ani, timp de 12 luni, scrie Rador, citând zdrave.to. Aceştia au purtat monitoare de somn care urmăreau neliniştea, durata şi eficienţa somnului, în timp ce un senzor de mediu le monitoriza temperatura dormitorului.
Studiul subliniază, de asemenea, că intervalul de temperatură ideal pentru un somn bun de noapte este încă extins, iar preferinţa individuală este cel mai mare factor determinant când vine vorba de cât de bine dormim. De exemplu, o cameră cu o temperatură de 25 de grade poate fi ideală pentru o persoană, dar poate părea prea caldă pentru alta.
Pentru a determina temperatura ideală de somn, cercetătorii sugerează să începem cu o temperatură de aproximativ 20 de grade, pe care să o scădem sau să o creştem, în funcţie de preferinţe.
Trucuri să adormi mai repede
Exerciţiile pentru detensionarea muşchilor gâtului, capului sau spatelui ajută. De asemenea, culcă-te într-o cameră bine aerisită şi opreşte toate dispozitivele.
Exerciţii de respiraţie
Dr. Andrew Weil a propus o metodă numită "4-7-8". Aşadar, trebuie să inspirăm aerul pe nas, cu gura închisă, timp de 4 secunde. Apoi, timp de 7 secunde, menţinem aerul, urmând să expirăm pe gură timp de 8 secunde. Se spune că obţii rezultatul dorit pe la a treia sau a patra repetare.
Profesorul Richard Wiseman ne recomandă ca, atunci când nu putem adormi în primele 10-15 minute după ce ne-am băgat în pat, să ne ridicăm. Trebuie să evităm să ne uităm la televizor şi să alegem un puzzle, rebus sau să colorăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu