Unul din trei elevi de şcoală primară din Marea Britanie nu doarme suficient, ceea ce reprezintă un risc pentru apariţia obezităţii, avertizează experţii, potrivit unui sondaj preluat duminică de Press Association.
Un nou sondaj realizat de British Nutrition Foundation (BNF) a ajuns la concluzia că 43% dintre adulţi dorm mai puţin decât timpul minim recomandat de şapte ore pe noapte, în timp ce 32% dintre elevii de şcoală primară şi 70% dintre cei de gimnaziu dorm mai puţin de nouă ore, perioada minimă de somn recomandată, scrie Agerpres.
În cadrul sondajului, au fost intervievaţi peste 6.000 de elevi din ciclul primar şi secundar şi puţin peste 1.500 de adulţi. Potrivit studiului, 80% dintre adulţi şi 50% dintre elevii de gimnaziu au afirmat că se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii. Utilizarea ecranelor poate fi unul dintre factori în cazul tulburărilor de somn, 59% dintre elevii de gimnaziu, 50% dintre adulţi şi 49% dintre elevii de şcoală primară spunând că au folosit un dispozitiv mobil înainte de culcare în noaptea precedentă.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă bagi un săpun la cuptorul cu microunde. Efect spectaculos - Video
Unii dintre adulţii intervievaţi au spus că au consumat cantităţi mari de cafeină şi alcool. Sondajul a analizat şi obiceiurile în ceea ce priveşte micul dejun şi a constatat că un sfert dintre elevii de gimnaziu nu au servit prima masă în ziua realizării sondajului. Acelaşi răspuns l-a dat unul din 10 copii de şcoală primară.
Doar 18% dintre elevii de gimnaziu au menţionat că au inclus un fruct sau o legumă în prima masă a zilei.
"Implicaţiile odihnei insuficiente în timpul nopţii pot fi mai serioase decât oboseala", a spus Lucy Chambers, cercetător principal BNF.
"În timp ce lipsa somnului şi tulburările de somn pot face ca atât adulţii cât şi tinerii să se simtă morocănoşi sau irascibili, un somn frecvent de calitate inferioară poate avea un impact negativ asupra alegerilor alimentare, inclusiv un aport mai mare de calorii şi preferinţa pentru gustări mai frecvente din alimente nesănătoase".
Vezi și: De ce să presari bicarbonat peste ouăle puse la fiert. Cel mai tare truc!
"Raportul realizat de grupul operativ din cadrul BNF, publicat la începutul acestui an, a scos în evidenţă că lipsa somnului şi odihna întreruptă ar putea fi legate de un risc mai ridicat de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, obezitate şi hipertensiune", a mai precizat cercetătoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu