Ce tip de cereale crește riscul de boli cardiovasculare

Fotografie de la Mike B/ Pexels
Fotografie de la Mike B/ Pexels

Toate ghidurile privind prevenirea primară a bolilor cardiovasculare recomandă o dietă care să pună accent pe aportul de legume, fructe, leguminoase, pește și cereale integrale. 

Chiar și farfuria Harvard - sau farfuria pentru alimentație sănătoasă, creată de experții în nutriție ai Școlii de Sănătate Publică Harvard TH Chan și de editorii Harvard Health -  care cu o imagine ilustrează compoziția unui fel de mâncare echilibrat și complet, arată cerealele integrale în defavoarea  celot rafinate.

Dar există într-adevăr atât de multă diferență între cele două tipuri? Consumul de cereale integrale, mai degrabă decât cerealele rafinate, ne protejează cu adevărat de bolile cardiovasculare? Studiile epidemiologice ne spun că da.

O confirmare suplimentară vine din noile cercetări, efectuate de Centrul de Cercetare Cardiovasculară Isfahan și Institutul de Cercetare Cardiovasculară al Universității de Științe Medicale din Isfahan (Iran), care a investigat asocierea dintre diferitele tipuri de consum de cereale și boala coronariană prematură.

Cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de grâu rafinat crește riscul de boală coronariană prematură, în timp ce consumul mai mult de cereale integrale reduce riscul. Rezultatele studiului vor fi prezentate în cadrul Colegiului American de Cardiologie Orientul Mijlociu 2022 în colaborare cu cel de-al 13-lea Congres Emirates Cardiac Society, care va avea loc la Dubai în perioada 7-9 octombrie 2022, scrie Today.

Ce este boala coronariană prematură

Boala coronariană prematură (PCAD) este o îngustare (stenoză) a arterelor coronare (vasele de sânge care transportă sângele către mușchiul inimii) și întărirea pereților acestuia, care apare la bărbați sub 55 de ani sau la femei sub 65 de ani. La debut este adesea asimptomatică, dar poate evolua determinând o îngustare progresivă a vasului de sânge până când alimentarea cu sânge a mușchiului inimii este complet blocată, provocând dureri în piept (angină) și/sau infarct. Printre principalii factori de risc pentru PCAD sunt fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și diabetul.

Cercetătorii au recrutat 2.099 de persoane (femei cu vârsta ≤ 70 de ani și bărbați cu vârsta ≤ 60 de ani) cu PCAD, din spitale din mai multe orașe din Iran și din diferite etnii, care au suferit angiografie coronariană. Un examen care constă în injectarea unui mediu de contrast în vasele de sânge care alimentează inima (arterele coronare), printr-un cateter, pentru a le face vizibile la examenul cu raze X, și pentru a detecta eventualele plăci care blochează fluxul sanguin. 

Din totalul eșantionului de studiu, 1168 de pacienți cu artere coronare normale au fost incluși în grupul de control, în timp ce 1369 de pacienți cu CAD - cu obstrucție egală sau mai mare de 75% în cel puțin o arteră coronară sau ≥ 50% în artera coronară principală stângă - a alcătuit grupul de cazuri.

Consumul prea multor cereale rafinate crește riscul de boli cardiace premature

Pentru a evalua comportamentele alimentare ale participanților și a investiga asocierea dintre consumul de cereale și posibilul risc de PCAD la persoanele fără un diagnostic anterior de boală cardiacă, li s-a dat un chestionar pentru a cuantifica consumul celor două tipuri de cereale. Analiza datelor a constatat că aportul crescut de cereale rafinate a fost asociat cu un risc crescut de PCAD, în timp ce aportul de cereale integrale a fost corelat cu un risc redus de PCAD.

”O dietă care include consumul unei cantități mari de cereale nesănătoase și rafinate poate fi considerată similară cu consumul unei diete care conține multe zaharuri și uleiuri nesănătoase”, a spus Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, autorul principal al studiului.

Cerealele integrale VS cerealele rafinate

Diferența substanțială dintre cerealele integrale (cum ar fi paste integrale/orez, speltă, orz, ovăz, secară etc.) și cerealele rafinate (cum ar fi făină albă, pâine și paste albe, biscuiți, grisine etc.) este că prima conțin boabele integrale, în timp ce acestea din urmă sunt măcinate în făină. Cu toate acestea, procesul de rafinare implică pierderea multor substanțe nutritive benefice conținute în cereale. 

În special, partea exterioară a boabelor este îndepărtată cu tot ce conține (de la minerale la vitamine, de la fibre la fitochimice), în timp ce endospermul, compus în principal din amidon, dar poate conține și uleiuri și proteine, este cruțat. Transformările ulterioare în timpul procesului de producție industrială duc apoi la eventuala deshidratare și adăugarea de sare, zahăr și grăsimi.

Este necesar să creștem consumul de cereale integrale

Deoarece mai multe studii au arătat că un consum crescut de cereale rafinate la nivel global are un impact negativ asupra sănătății generale, este important să educăm oamenii despre beneficiile consumului de cereale integrale și să îi încurajăm să consume mai mult. 

”Tacticile de luat în considerare includ predarea în școli și în alte locuri publice, precum și în programele de televiziune, alegeri alimentare sănătoase într-un limbaj simplu pe care populația generală le poate înțelege. În cele din urmă, medicii trebuie să își facă și ei partea lor, sugerând pacienților ce este cel mai bine la masă”, a spus Khajavi Gaskarei, coautor al studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel