Dr. Beatrice Anghel a explicat cum se poate aplica brahiterapia în cazul anumitor cancere din sfera ginecologică.
"Pacienta este operată, este vindecată. La 4-6 săptămâni, i se poate recomanda (n.r. brahiterapia), dacă sunt anumite criterii pe un buletin histopatologic, şi se poate spune: "Ok, avem nevoie să facem brahiterapie pentru a preveni riscul de a recidiva local. Prin brahiterapie doar". Asta înseamnă că pacientei i se va recomanda brahiterapie într-un consult de radioterapie şi pacienta va efectua trei şedinţe de brahiterapie, în ambulator. Va veni, i se va face consultul, aplicaţia respectivă. Nu durează mai mult de două ore, pentru că e vorba de un consult ginecologic cu medicul radioterapeut. Implantul în sine presupune introducerea unui tub de plastic la nivelul vaginului restant şi efectuarea unui tomograf pentru a vedea exact structurile înconjurătoare.
După ce avem această achiziţie de imagini prin tomografie, facem planul de tratament prin softul pe care îl avem - medicul, asistentul de radioterapie şi fizicianul medical cu pregătire în această tehnică. Apoi, când avem planul gata, respectând nişte constrângeri europene, suntem în regulă, pacienta este tratată şi, ulterior, noi, personalul intrăm, mobilizăm pacienta şi poate pleca acasă. Nu este radioactivă. Este radioactivă doar în momentul efectuării procedurii, timp în care este singură în buncăr, un timp controlat de ordinul a 3-5 minute. Radierea este strict la nivelul mucoasei vaginale unde ştim că ar putea fi vorba de recidivă. Nu este dureroasă, este eficientă. Toxicitatea este minimă, chiar deloc aş spune, mai ales când este vorba doar de actul chirurgical şi de brahiterapia aceasta în cavitatea vaginală", a explicat medicul Beatrice Anghel pentru DCMedical.
"Dacă avem cancer de endometru prezent şi pacienta, din anumite considerente, nu este operată, atunci tratamentul este unul mai invaziv, unul chirurgical prin faptul că facem această procedură în condiţii de asepsie, adică în condiții în care nu trebuie să avem germeni sau alte probleme şi procedura se efectuează ca într-o sală de intervenţii şi atunci încercam să fie totul fără durere, avem un control anestezic. Pacienta este văzută de un medic anestezist, i se face anestezie. Atunci, eu pot introduce, în condiții de siguranţă, sub ghidaj ecografic, ace, tuburi de plastic, tot ce am nevoie încât să iradiez volumul acela tumoral", a mai spus Beatrice Anghel.
"Cancerul endometrial inoperabil, cancerul de vulvă, cancerul de vagin şi de col uterin - în principiu sfera asta ginecologică se poate face sub anestezie. (...) Implantul în sine durează mai mult, dar iradierea este de ordinul minutelor. Se repetă şedinţa undeva la 24-48 de ore", a spus Beatrice Anghel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu