EXCLUSIV  Ce trebuie să facă statul român pentru a crește și mai mult domeniul investițiilor în artă. Suzana Vasilescu (galerist): Așa ar încuraja foarte mult achiziția / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Suzana Vasilescu, galerist și consilier de artă, a fost invitata emisiunii „D` ECONOMIC NEWS”, de la DC News și DC Business, unde a vorbit despre rolul pe care statul român îl are în creșterea investițiilor în artă și despre ajutorul primit din partea Ministerului Culturii. 

Ce ar trebui să mai facă statul pentru a crește și mai mult domeniul investițiilor în artă?

„În primul rând să nu ne suprataxeze, să aibă o fiscalitate mai ușoară pentru acest domeniu. În momentul de față există o impozitare ca la toate celelalte business-uri. Din păcate TVA-ul artei este nedeductibil și asta nu ne ajută absolut deloc pentru că sunt oameni care poate vor să cumpere pe companie și nu au cum, sau au cum, dar nu își pot deduce TVA-ul. Am încercat să facem lobby, să lucrăm, se pare că există o șansă. Îmi  doresc din tot sufletul pentru că asta ar încuraja foarte mult achiziția de artă. Sunt foarte multe lucruri care se pot face.

Surpinzător va spun că, în ultimul an, am avut o relație extraordinară cu Ministerul Culturii. Noul ministru a susținut foarte mult zona aceasta a artelor vizuale. A fost pentru prima dată când ministerul oferă sprijin financiar pentru ca galeriile să meargă la târgurile internaționale, pentru că până la urmă, noi facem o mare promovare României prin a arăta artiștii români la aceste târguri internaționale. Ministrul este foarte implicat în zona această a artelor vizuale, ne-a ajutat și cu târgul de artă.

Relația este foarte bună, dar sigur că avem în continuare nevoie de susținere. Avem nevoie de susținere și de la autoritățile locale care poate ar putea să investească mai mult în comisionarea de lucrări de artă a artiștilor tineri în spațiul public, de exemplu. Nu există în București lucrări ale artiștilor contemporani tineri în spațiul public. Parcuri de sculptură cum am organizat acum în cadrul acestui târg, un parc de sculptură pe o suprafață de 5000m care poate fi văzută în zilele de vizită ale târgului, între 4 și 7 mai. Este necesar și un dialog mai bun cu sectorul acesta independent, cultural.", a spus Suzana Vasilescu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel