Află cum poți să convingi un adolescent să se lase de fumat.
Fumatul în rândul adolescenților reprezintă o problemă tot mai frecventă și o provocare dificilă pentru părinți și profesori. Cu toate acestea, prin abordări adecvate și empatie, tinerii pot fi influențați în deciziile pe care le iau, pot fi ajutați să se lase de fumat și să-și dorească un stil de viață sănătos, fără dependențe.
Datele Asociației Americane a specialiștilor în pneumologie estimează că la fiecare minut 4.800 de adolescenți pun pentru prima dată țigara în gură. Dintre aceștia, cel puțin 2.000 au șansa de a deveni fumători înrăiți.
Tentația fumatului e mare, mai ales la vârsta adolescenței, când copiii încearcă se își creioneze personalitatea. Motivele pentru care ajung să devină dependenți de tutun și, uneori, chiar și de alte substanțe interzise, implică felul în care sunt percepuți de cei din jur.
O fac pentru socializare, pentru a fi acceptați în anumite anturaje, ori din cauza stresului generat de lipsa performanțelor școlare, a marginalizării și a confruntării cu simptome de anxietate și depresie. Mulți fumători recunosc că au încercat o țigară, pentru prima oară, la vârste fragede, de regulă în clasa a șasea sau a șaptea.
Cum ajuți un adolescent să lase țigările
1. Comunicare deschisă și empatică
Stabilește o comunicare deschisă și empatică cu adolescentul. Încurajează-l să împărtășească motivele pentru care a început să fumeze și cum se simte în legătură cu obiceiul său. Ascultă fără să judeci și demonstrează-i că îți pasă cu adevărat de bunăstarea lui.
2. Educație privind riscurile fumatului
Oferă adolescentului informații detaliate despre riscurile asociate fumatului. Explică-le impactul negativ al tutunului asupra sănătății fizice și mentale, cum ar fi problemele respiratorii, creșterea riscului de boli cardiovasculare și cancer, dar și impactul asupra aspectului fizic și social.
3. Încurajează un stil de viață sănătos
Ajută adolescentul să înțeleagă că un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea substanțelor nocive, îi poate menține în formă, energic și fericit. Arată-i că există numeroase activități alternative care le pot aduce satisfacție și relaxare, fără a recurge la fumat sau alte vicii.
4. Modelul personal
Fii un exemplu pozitiv și evită să fumezi în prezența adolescentului. Atunci când ei văd că părinții și adulții din jurul lor trăiesc sănătos și evită fumatul, este mai probabil ca și ei să adopte aceleași obiceiuri.
5. Sprijin din partea familiei, prietenilor și/sau grupurilor de suport
Sprijinul din partea celor dragi poate fi o sursă de motivație și poate face trecerea mai ușoară. Caută organizații sau grupuri de suport local sau online, unde adolescenții pot interacționa cu alți tineri care încearcă să se lase de fumat. Sprijinul și împărtășirea experiențelor cu cei aflați în aceeași situație pot fi benefice.
6. Motivația financiară
Un pachet de țigări costă, în ziua de astăzi, în jur de 25 de lei. O persoană care fumează un pachet pe zi ajunge să cheltuiască 750 de lei într-o lună și 9.000 de lei într-un an. Fumatul este un viciu scump, atât pentru sănătate, cât și pentru economiile personale. Un astfel de calcul ar putea să îl facă pe adolescent să se gândească de două ori înainte de a-și da banii pe țigări, în locul altor lucruri pe care și le dorește, cum ar fi gadget-urile, hainele și diferite alte produse.
În concluzie, încurajarea adolescenților să renunțe la fumat este un efort important pentru a-i ajuta să își construiască un viitor sănătos și fără dependențe. Prin implicare, comunicare și empatie, adulții pot inspira tinerii să ia decizia corectă și să își valorifice sănătatea și potențialul lor, conform Adevărul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu