EXCLUSIV  Ce trebuie să faci ca să devii rezervist voluntar. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Unde va locui / Bonusul pe care îl primești lunar / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zurijeta
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zurijeta

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (A.O.R.R.), a fost invitat la Interviurile DC News unde a vorbit despre pașii pe care trebuie să-i parcurgă cei care doresc să devin rezerviști voluntari în Armata Română. 

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat, în exclusivitate pentru DC New și DC News TV, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze un cetățean, cu vârsta cuprinsă între 18-55 de ani, care dorește să devină rezervist voluntar. 

„Se duce la biroul informare-recrutare, se înscrie, este anunțat în momentul în care trebuie să înceapă probele, întocmește un dosare care nu este extrem de complex.

Probele de selecție nu sunt dificile: vizită medicală, examenul psihologic și sunt probele de pregătire fizică unde primește un punctaj în funcție de rezultate, iar probele sunt foarte accesibile. Sunt diferite, ca și accesibilitate, de probele pentru partea activă a Armatei. Asta înseamnă alergare 2000-3000m, chiar 1000m la o vârstă mai înaintată, înseamnă flotări și abdomene. Deci sunt accesibile.

A luat selecția și pe timpul selecției de recrutare a optat pentru 3 unități militare. El și le alocă din lista pe care i-o prezintă Ministerul Apărării. A ales și după aceea semnează un angajament cu Ministerul Apărării, deci un angajament cu caracter general și pleacă la perioada de pregătire într-o unitate militară sau într-un centru de pregătire a Armatei Române.

Spre exemplu, ofițerii, maiștrii militari se pregătesc în școlile de manevră, de sprijin de luptă. Deci el având facultatea și profilul facultății, fiind admis pe criteriile pentru arma respectivă pleacă să facă pregătire la Făgăraș de exemplu, la școală de instruire manevră. Face 3 săptămâni pentru că s-a scurtat foarte mult perioada.", a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu. 

2. -imagine fara descriere- (general_05762000.jpg)

 

Ce indemnizație primește rezervistul voluntar

„După 3 săptămâni el primește gradul de sublocotenent. Nu are pregătire militară, a primit grad de sublocotenent. Se duce la unitatea unde a fost repartizat pe baza opțiunilor lui și semnează un contract, primul pe 4 ani, celelalte pe 3 ani, unitatea respectivă este unitatea unde este repartizat rezervistul voluntar.

Din momentul în care își începe activitatea ca rezervist voluntar, el primește 11 luni și jumătate o indemnizație care este destul de motivantă. Nu e foarte mare, dar dacă vorbim de soldați gradați până într-o mie de lei, dacă vorbim de corpul subofițerilor ajungem între 1200-1300, un ofițer poate să ia peste 1500 fără să participe la programul de pregătire. Este un bonus pe care îl primești lunar fără să fii obligat să participi la pregătire.", a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu. 

 

Unde va locui rezervistul voluntar în perioada de pregătire 

„Locuiește în unitate, dar dacă este din localitate, programul poate să fie un program normal de la 8:00 până la 16:00. Dacă este din afara garnizoanei, îi asigură cazarea. Sunt 3 săptămâni, nu sunt imposibile, chiar dacă este departe de familie.

Mai departe,  este anunțat, cu cel puțin 60 de zile mai devreme, să se prezinte la unitate pentru cele 15 zile de pregătire anuală, 15 zile calendaristice. Sunt 14 zile de pregătire și o zi de concediu în fiecare an. Pe perioada respectivă angajatorul este obligat să-i suspende contractul de muncă, doar pentru cele 15 zile de pregătire, pentru că în perioada respectivă este plătit de către Armată cu normele care sunt stabilite pentru o funcție similară în Armată. Adică un soldat poate să primească pentru cele 15 zile până în 2400, un subofițer ajunge la 2700, un maistru militar la 2900, un sublocotenent peste 3200 de lei.", a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu la DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel