Urmărește emisiunea live


Ce trebuie să faci cu pasca sfințită rămasă după ziua de Paște

Foto: Doinița Manic
Foto: Doinița Manic

Află în articol ce trebuie să faci cu pasca sfințită rămasă după Paște.

Alegeri prezidentiale 2024

În noaptea de Înviere românii merg la biserică cu un coș plin cu bucate tradiționale, pentru a le sfinți. Dacă în unele zone ale țării tradiția spune că la sfințire se merge doar cu pască, ouă roșii și sare, în alte zone coșul este mult mai bogat, cu drob de miel sau alte bucate alese. Aceste alimente sfințite sunt mâncate în duminica Paștelui, pe stomacul gol, imediat după trezire. Se spune că nu ai voi nici măcar să bei apă înainte de gusta din bucatele sfințite. Abia apoi, românii se așează la masă și mănâncă din alte preparate gătite pentru această zi specială.

Totuși, este posibil să ne rămână ouă sau pască sfințite și după ziua de Paște? Ce facem după cu ele? Ei bine, în multe zone ale țării se obișnuiește ca  acestea să fie mâncate în fiecare dimineață, zilele următoare, respectând aceeași regulă: să fie mâncate imediat după trezire, fără a gusta din altceva înainte. Astfel, dacă ți-a rămas pască sfințită, poți mânca din ea și luni, marți, miercuri etc, până de Paștele Blajinilor, sărbătorit în următoarea duminică de după Învierea lui Hristos. Important este ca toţi ai familiei să mănânce sfinţit 3 zile la rând.

Ce faci cu firimiturile de pască sfințită

Dacă totuși îți mai rămâne pască, află că firimiturile rămase din pasca sfinţită nu trebuie aruncate te miri unde. Ele trebuie date pe ape.

"Se spune că blajinii sunt nişte spirite care trăiesc în lumea de dincolo şi firimiturile ajunse la ei pe ape le dă semn că pot începe şi ei Paştile", spune Varvara Buzilă, etnograf, scrie ipn.md.

"Am mai observat în unele localităţi că oamenii se străduiesc să păstreze cât mai întregi cojile de ou şi le pun golite pe crengile copacilor din ogradă. E un peisaj foarte pitoresc când treci prin astfel de localităţi şi vezi ouă colorate în pomi", a menţionat Varvara Buzilă.

Totodată, în alte zone, oamenii obișnuiesc să dea firimiturile de pască la găini sau puișori, considerându-se că astfel păsările vor fi sănătoase tot anul și că vor oferi gospodarilor multe ouă.

Unii preoți spun că anafura mucegăită trebuie arsă sau îngropată în pământ, așa că mulți oameni respectă această regulă și în cazul bucăților de pască sfințită rămase după Paște.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel