Cunoaștem cu toții acea senzație neplăcută de piele uscată pe față. Este deranjantă și este un semn că pielea are nevoie urgentă de îngrijire.
Așa cum explică Dr. David Kim, dermatolog certificat, pielea uscată apare atunci când bariera pielii este compromisă, rezultând o piele ternă, cu scuame și inflamată. Cunoscută clinic drept xeroză, această afecțiune este cauzată de lipsa de umiditate sau de ulei în piele.
„Pielea uscată poate rezulta dintr-o multitudine de factori care afectează sănătatea și hidratarea pielii”, adaugă Dr. Michelle Henry, dermatolog certificat din New York. Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la aer uscat sau la frig, stilul de viață, utilizarea ingredientelor dure în produsele de îngrijire a pielii, afecțiunile medicale subiacente și procesul natural de îmbătrânire pot contribui la pielea uscată pe față sau pe corp.
Este destul de ușor să-ți dai seama când experimentezi uscăciune. Daniel Belkin, dermatolog certificat, spune că simptomele pielii uscate la care ar trebui să fii atent includ lipsa de strălucire a tenului, pielea fină și scuamoasă, strângerea sau o creștere a ridurilor fine, toate acestea fiind semne că pielea ta este, de fapt, uscată. Dacă uscăciunea este mai severă, Belkin spune că s-ar putea să te confrunți cu mâncărimi.
Din fericire, tratarea acesteia este la fel de simplă ca și identificarea ei. Iată șapte sfaturi ușoare pentru a trata pielea uscată de pe față. Pe măsură ce temperaturile încep să scadă, ar fi bine să ai acest ghid la îndemână.
Spală-ți fața cu apă călduță, nu fierbinte
Una dintre regulile de bază în frumusețe, pe care toți ar trebui să o respecte, este să nu se spele niciodată fața, părul sau corpul cu apă fierbinte (indiferent cât de reconfortant ar putea părea). Când vine vorba de piele, o baie fierbinte poate provoca inflamații și poate afecta bariera pielii, făcând uscăciunea și mai gravă.
Henry spune că este cel mai bine să te speli cu apă călduță. Urmează cu un cleanser delicat, destinat pielii uscate.
Aplică hidratantul când pielea este umedă
Henry recomandă să aplici hidratantul când pielea este încă umedă.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Caută ingrediente hidratante
Cel mai bun — și cel mai evident — sfat este să găsești produse cu ingrediente hidratante și emoliente. Belkin spune că hidratantele vin în mai multe forme, unele produse utilizând mai mult de una dintre acestea într-o singură formulă. Cele mai comune trei sunt emolienți, umectanți și oclusivi.
Emolienții au rolul de a netezi și lubrifia stratul exterior al epidermei și includ ingrediente precum ceramidele și siliconii. Umectanții, spune el, sunt ingrediente care absorb apă, cum ar fi acidul hialuronic, glicerina, mierea și acidul lactic. Iar oclusivii sunt ingrediente care previn pierderea de umiditate a pielii și sprijină bariera cutanată, printre care se numără ceara, petrolul și uleiurile.
Henry spune că ar trebui să cauți un produs care să reconstruiască bariera pielii, să amelioreze iritațiile și să prevină daunele suplimentare, dar și un produs care să fie delicat chiar și pentru cele mai sensibile tipuri de piele.
Exfoliază cu un umectant
Exfolierea nu este atât de dăunătoare pentru pielea uscată, atât timp cât o faci corect. Belkin recomandă să iei în considerare exfolianții chimici blânzi, cum ar fi acidul lactic, care este atât un acid alfa-hidroxi, cât și un umectant. El absoarbe apa și sporește capacitatea naturală a pielii tale de a reține umiditatea.
Dar ar trebui să eviți orice formă de exfoliere fizică, deoarece, după cum spune el, aceasta va afecta și mai mult bariera pielii, precum și produsele care conțin acid glicolic și acid salicilic, deoarece acestea pot provoca mai multe iritații pielii uscate.
Evită alcoolul, parfumurile și alte ingrediente dure
„Dacă ai pielea uscată înseamnă că bariera pielii este oarecum afectată”, explică Belkin. „Asta înseamnă că alergenii și iritanții din mediu pot provoca mai multe daune și reacții. Prin urmare, iritanții cunoscuți ar trebui să fie evitați cu siguranță.”
El listează uleiul de arbore de ceai, mentolul, alcoolul, acetona, parfumurile și uleiurile botanice ca fiind unele dintre ingredientele la care ar trebui să fii atent. Henry este de acord și adaugă la lista ingredientelor de evitat parabeni, sulfați, orice forme de retinoizi sau retinol, peroxid de benzoil și alți exfolianți agresivi.
Nu-ți spăla fața prea des
Deși Kim spune că tipul de cleanser contează mai mult decât frecvența cu care îți speli fața. „Îți recomand să folosești un cleanser delicat în fiecare seară,” spune el. Trebuie să fii atent să nu exagerezi.
„Cu siguranță poți să-ți speli fața prea mult”, spune Belkin. El recomandă evitarea săpunurilor dure care tind să usuce mai mult, și evitarea oricăror produse cu ingrediente active puternice, precum cele menționate mai sus. Ar trebui să te concentrezi pe un cleanser pe bază de ulei, balsam sau cremă, potrivit Vogue.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News