Piftia este una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare la sărbătorile de iarnă.
Piftia este nelipsită pe masa de Crăciun și Revelion, fiind una dintre cele mai preferate bucate de întreaga familie. Înainte de a pregăti acest deliciu trebuie să știi ce trebuie să faci dacă nu s-a închegat piftia. De obicei, piftia este preparată din carne de porc, astfel gospodinele se asigură că răcitura se va prinde perfect.
Pentru a pregăti piftia, bunica folosea mult usturoi, carne de porc aromată și desigur, trucurile știute doar de ea. De sărbători bunica pregătea cea mai bună piftie de porc ardelenească, fiind deliciul întregii familii. Pentru a obține o răcitură bine închegată, bunica știa ce carne să aleagă pentru acest deliciu de sărbători.
Pentru a te asigura că piftia ta va ieși perfect trebuie să faci mereu o probă. De fiecare dată când bunica pregătea piftia știa ce trebuie să facă pentru a fi sigură că aceasta e va închega bine. Niciodată bunica nu lăsa la prins răcitura fără a face un test înainte. Astfel, din moment ce carnea cădea de pe os, ea scotea câteva linguri de zeamă și o punea într-o farfurie. Ulterior, bunica punea bolul cu zeama la rece și aștepta 15-20 de minute să vadă dacă e bună compoziția. Dacă piftia se închega, atunci bunica se asigura că va obține cea mai bună răcitură.
În cazul în care ai trecut peste acest pas și nu ai testat piftia înainte de a o așeza în farfurii poți să remediezi situația. Atunci când ai dubii dacă se va prinde sau nu răcitura, trebuie să știi când să adaugi gelatina. Proprietățile din gelatină te vor ajuta să obții o răcitură perfect închegată.
În cazul în care piftia ta nu s-a legat, trebuie să știi cum aceasta se repară. Pentru a obține o piftie perfect închegată trebuie să o mai fierbi un pic. După ce ai pus zeama de piftie la foc încet, separat începi să prepari amestecul care va salva deliciul de sărbători. Ingredientul secret nu este altceva decât gelatina.
În primul rând amesteci puțină zeamă de la răcitură cu gelatină. După ce ai adăugat gelatina în zeamă, aranjezi răcitura din nou în farfurii. De asemenea, din momentul în care a trecut jumătate de oră după ce ai pus din nou piftia la rece, trebuie să o verifici. Dacă o atingi cu degetul și piftia tremură exagerat de tare, cu siguranță carnea folosită pentru răcitură nu a fost atât de bună.
Uneori piftia nu se încheagă din cauza legumelor adăugate în ea. De asemenea, nu trebuie să folosești boluri de lemn pentru a pune răcitura la prins. Unul dintre motivele care au împiedicat piftia să se prindă este modul în care ai fiert zeama.
Piftia nu se prinde atunci când nu scazi suficient de bine zeamă sau ai lăsat ca aceasta să clocotească. Este bine să știi că răcitura se fierbe îndelung, la un foc mic și neacoperită. Dacă respecți acești pași vei reuși să obții o piftie extrem de delicioasă dar și bine închegată. De asemenea, atunci când amesteci piftia trebuie să folosești o lingură de lemn. Nu folosi mai multe linguri atunci când prepari răcitura, bunica spunea că și acest truc te ajută să obții o piftie bine închegată.
De obicei, piftia se încheagă rapid dacă este pregătită din carne de porc. Cele mai multe gospodine pregătesc piftia seară, iar a doua zi aceasta este numai bună pentru servit. Nu există un timp precis în care piftia este închegată. Dacă ai folosit urechi de porc sau piciorușe, piftia se va prinde mai repede. În cazul în care a fost pregătită din carne de pasăre, trebuie să ajuți răcitura cu gelatină.
Din moment ce piftia ta nu s-a prins bine, nu este cazul să intri în panică, trebuie doar să știi ce trebuie să faci dacă nu s-a închegat piftia. Cu ajutorul unui pachețel de gelatină dizolvate într-o cană cu puțină zeamă vei reuși să remediezi problema, bucurându-te de cea mai bună piftie de sărbători, potrivit BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu