Ovidiu Roșu, veterinar, a explicat cum trebuie să procedăm atunci când întâlnim animale sălbatice în oraș și cum putem interveni dacă este nevoie.
"De cele mai multe ori, nu trebuie să facem nimic. De cele mai multe ori, pur şi simplu trebuie doar să le observăm şi să ne bucurăm de existenţa lor. Dar sunt cazuri când trebuie intervenit. Acum, vine sezonul puilor şi avem de-a face cu multe păsări care încearcă să zboare şi o să le găsim pe pământ. Unele au probleme şi atunci e nevoie să intervenim să le ajutăm, dar majoritatea nu au probleme, sunt doar în procesul natural de învățare a zborului şi trebuie să le oferim un pic de spaţiu să exerseze până pot zbura.
La fel şi puii de mamifere. În perioada asta, o să vedem mulţi pui de mamifere - de la arici, la iepuri, veveriţe - care s-ar putea să fie căzuţi. Dacă nu prezintă probleme, dacă nu se confirmă probleme medicale - mă refer la urme de sânge, în cazul păsărilor dacă aripile sunt căzute, nu sunt echilibrate, par extrem apatici... Dacă prezintă aceste probleme, este nevoie să contactăm un centru de reabilitare. În cazul de faţă, în Bucureşti noi suntem cei care putem fi contactaţi. Trebuie să dăm câteva informații - este foarte simplu să trimiți o imagine, un video să aflăm despre ce specie este vorba şi să spunem exact care sunt paşii pe care să îi faci. Dar, de multe ori, nu trebuie să intervenim.
Este foarte important, spre exemplu în cazul puilor de căprioară. Avem multe cazuri de pui şi trebuie să înțelegem un pic şi biologia. Fără să cunoaştem un pic de viaţă naturală, nu cred că este bine să intervenim. De multe ori, avem de-a face cu oameni care preiau din sălbăticie pui de căprioară pentru că i-au găsit pur şi simplu, fără să întrebe de ce este puiul acolo şi cum de este acolo, dacă este normal.
Pur şi simplu consideră că este abandonat, îl iau şi încep să îl crească acasă. Asta este o problemă enormă. Orice animal crescut de o persoană acasă nu primeşte aceiaşi nutrienți, aceeaşi îngrijire pe care ar putea să o primească de la mama lui. Noi nu suntem un surogat perfect cum ar fi părintele nativ. Nu ştiu nimic despre biologia căprioarelor.
Practic, puiul rămâne în vegetaţie, încearcă să se ascundă de tine pentru că nu este capabil, fiind prea mic, să fugă de tine. Tu eşti văzut ca prădător, iar părintele încearcă să te îndepărteze prin propria lui îndepărtare. Puiul rămâne ascuns în vegetaţie, iar el pleacă la câteva sute de metri aşteptând ca tu să te îndepărtezi. Așa că, de foarte multe ori, aceste animale sunt răpite de către oameni - și aricii la fel, si veverițele la fel. E bine să protejăm animalele, dar haideţi să o facem corespunzător, să dăm un telefon la nişte specialişti, înainte să intervenim", a explicat Ovidiu Roșu, în emisiunea DC Anima, de la DCNews TV.
Vezi și: Bucureștiul, o oază pentru sălbăticie. Ovidiu Roșu: Este plin! Găsim și specii sălbatice pe blocuri
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu