Ce trebuie să faci de Florii pentru a nu avea amigdalită. Etnolog: Vom fi lecuiți

 Foto: Pixabay, de Larisa K
Foto: Pixabay, de Larisa K

Află în articol ce trebuie să faci de Florii, potrivit tradiției.

Duminica Floriilor simbolizează intrarea triumfală a lui Isus Hristos în Ierusalim, când oamenii i-au întins ramuri de finic și i-au strigat "Osana Fiului lui David!" în semn de salut și de recunoaștere a mesianismului său. Această sărbătoare reprezintă și începutul Săptămânii Patimilor și a fost numită astfel deoarece creștinii aduc la biserică ramuri de salcie sau de măslin, binecuvântate de preot, simbolizând ramurile de finic pe care oamenii le-au întins înaintea lui Isus în Ierusalim. În acest an duminica Floriilor este sărbătorită pe data de 9 aprilie.

"Sărbătoarea Floriilor este o tradiție care împletește cele două componente ale spiritualității creștine cu cealaltă sărbătoare creștină. Este un moment de referință pentru că intrarea în glorie a Mântuitorului  Iisus în cetatea Ierusalimului a fost un moment special, ovaționat cu ramuri de finic așa cum vechii comandanți de oști se întâlneau victorioși în cetate, este la fel întâmpinat și Iisus, după ultima sa minune, aceea de înviere a lui Lazăr, fratele Martei și al Mariei", a explicat etnologul Doina Ișfănoni pentru stirilekanald.ro.

Ce simbolizează salcia

"În ceea ce privește cultura tradițională, oamenii știu că sărbătoarea Floriilor este un prag important al redeșteptării întregului univers la viață, al renașterii vegetaționale și odată cu ea și a oamenilor. De aceea, aceste ramuri de salcie și nu întâmplător alese ramurile de salcie, reprezintă principalul simbol al sărbătorii pentru că, pe de o parte în mitologia românească salcia este aceea care și-a plecat ramurile și s-a făcut punte să o ajute pe Fecioara Maria care era în drum către locul de răstignire al feciorului, iar, de pe altă parte, știm că salcia în culturile vechi și egiptene, mesopotamiene și extrem orientale este un simbol al fertilității", a spus Doina Ișfănoni.

Ce trebuie să faci de Florii pentru a nu avea amigdalită

"Acolo unde cade o ramură, salcia se înmulțește. Simbolul este folosit și în creștinism pentru a înmulți în felul acesta numărul adepților acestei credințe. Bineînțeles că aceste ramuri încă din sâmbăta lui Lazăr sunt aduse la biserică, rămân uneori peste noapte în biserică și sunt sfințite în slujba care va fi mâine, 9 aprilie în toate bisericile ortodoxe din România și din lume. Aceste ramuri sunt extrem de importante, pe simbolismul fertilității, al sporirii, al sănătății și aici tradiția ne duce foarte multe practici pentru a obține aceasta binecuvântare benefică asupra oamenilor și a mediului lor, de aceea se spune ca să nu suferi de gâlci, adică de amigdalită la terminarea slujbei, când ieșim din biserică să înghițim doi mâțișori de salcie și vom fi lecuiți" a mai spus etnologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel