Prof. Dr. Vlad Ciurea a explicat care este greșeala pe care majoritatea dintre noi o facem imediat după ce mâncăm.
Prof. Dr. Vlad Ciurea spune că imediat după ce mâncăm ar trebui să ne odihnim.
"Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă... După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă", a a declarat medicul Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.
Siesta sau somnul de după-amiază este perioada cuprinsă între câteva minute și câteva ore de odihnă și de somn, imediat după masa de prânz. Acest obicei există în mai multe țări mediteraneene, printre care Spania, Portugalia, Grecia, Franța, țări din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și America Latină, China, Taiwan și Filipine. Ba mai mult, în multe dintre aceste țări, programul de muncă este întrerupt câteva ore după-amiaza, special pentru siestă.
Cum se poate fi explicată nevoia de această odihnă imediat după masă? Ei bine, sistemul digestiv solicită organismul imediat după masă și așa apare starea de somnolență. Durata siestei nu ar trebui însă să depășească 30 de minute. În cazul în care durează mai mult am putea să ne perturbăm somnul de noapte.
"Am primit de multe ori întrebarea: "Ce îmi recomandați, domnule doctor, pentru a-mi menține creierul sănătos"? Înainte să înșir o întreagă listă cu alimente și nutrienți care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, mereu precizez: în primul rând este important să ne hidratăm corespunzător. Creierul uman conține 78% apă, deci are o cantitate foarte mare de apă în el. Așa spun toate datele obținute din literatura de specialitate.
În practică, dacă vedem o persoană mai în vârstă care face un RMN, ne grăbim să punem diagnostic: "Aaaa, atrofie cerebrală". Nu! Persoanele în vârstă sunt persoane care se hidratează foarte puțin, nu vor să bea apă și atunci apare acea deshidratare a encefalului, care se vede pe RMN. Deci trebuie să bem apă, indiferent de vârstă, pentru că ne menține cât mai tineri. Am scris pe larg despre alimentele și obiceiurile alimentare care ne pot ajuta să ne menținem creierul sănătos în "Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor". Vă transmit un gând bun!", a scris medicul Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci