În timpul orelor de muncă, nu poți evita acest lucru, dar petrecerea timpului liber în fața ecranului poate avea consecințe asupra sănătății pe termen lung.
Tinerii petrec din ce în ce mai mult timp lipiți de ecrane. Aceasta nu este doar o problemă a acestei categorii de populație, ci a devenit un fenomen generalizat.
Există cazuri în care reducerea timpului petrecut în fața calculatoarelor și dispozitivelor electronice este aproape imposibilă – de exemplu, pentru cei care lucrează la calculator, acest timp nu poate fi schimbat. Totuși, cercetarea se referă la timpul liber. Cu alte cuvinte, după ce petrec ore în fața unui ecran din cauza muncii, aleg să-și petreacă și timpul liber în același mod. Tocmai acest lucru subliniază neurologul Jasmin Dao că ar trebui să schimbăm, iar motivul ține de sănătate.
Există anumite obiceiuri care ajută la îmbunătățirea sănătății cerebrale, dar și altele care o slăbesc. Pentru neurologul Jasmin Dao de la Miller Children’s & Women’s Hospital din Long Beach (California), unul dintre cele mai importante obiceiuri pe care ar trebui să le eviți este utilizarea excesivă a ecranelor. „Dezvoltarea unor obiceiuri bune pentru sănătatea creierului este o modalitate esențială de a menține creierul sănătos și de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea individuală pe parcursul întregii vieți”, a declarat aceasta într-un interviu pentru Parade.
„Din punct de vedere neurologic, timpul petrecut în fața unui ecran declanșează valuri de dopamină în creier, ceea ce stimulează un ciclu de plăcere-recompensă care întărește dependența de ecrane”, explică aceasta despre motivul pentru care este uneori atât de greu să lași smartphone-ul deoparte. Aceasta poate fi o greșeală pe termen lung. „Studiile au demonstrat că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor în rândul tinerilor adulți poate crește riscul de demență, accident vascular cerebral sau boala Parkinson”.
„De asemenea, poate provoca o neurodegenerare precoce, ceea ce duce la subțierea cortexului cerebral, stratul exterior al creierului responsabil de memorie și procesele cognitive, cum ar fi controlul motor, limbajul și rezolvarea problemelor”, continuă să explice experta. „Luminile ecranelor pot afecta și somnul, alterând eliberarea de melatonină și ritmul circadian al corpului.”
Odată ce a devenit clar că utilizarea excesivă a ecranelor nu doar că nu este benefică, dar poate cauza probleme de sănătate ale căror riscuri cresc pe măsură ce îmbătrânești, cel mai bine este să eviți ca timpul tău liber să se limiteze la ecrane. Acest lucru nu este ușor, așa că stabilirea unor reguli poate fi de mare ajutor.
O modalitate bună de a evita să petreci ore întregi lipit de ecran este să stabilești niște ore limită în care poți să-l folosești. Angajându-te față de aceste limite, nu doar că reduci timpul de utilizare a ecranului, dar poți folosi timpul pentru alte activități. Pentru că valorificarea acestui timp este esențială, iar pentru acest lucru poți crea rutine care să ajute la menținerea unei distanțe față de smartphone-uri. Diversificând activitățile, cum ar fi practicarea unui hobby, va fi mai ușor să te îndepărtezi de ecrane.
Telefoanele au opțiuni care te pot ajuta să limitezi utilizarea acestora, avertizându-te când ai depășit timpul pe care ți l-ai impus. Un alt truc este să desemnezi anumite zone ale casei ca fiind „fără ecrane”. Înainte de a lua dispozitivul și de a-l debloca, oprește-te și întreabă-te dacă este cu adevărat necesar și, mai ales, evită să-l folosești înainte de a merge la culcare, pentru că lumina acestora poate afecta somnul, așa cum sublinia și neurologul, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News