Dacă vrei să slăbești, trebuie să iei în considerare aspecte. Nutriționistul Cori Grămescu a explicat ce trebuie să facem pentru a topi kilogramele în plus.
"Este foarte important să fim realiști"
"În programele de slăbire este nevoie în primul rând de un meniu personalizat în funcție de preferințele alimentare, un aspect care reprezintă de fapt cheia menținerii dietei pe termen lung. În al doilea rând, este nevoie de consiliere zilnică și în timp real în ceea ce privește mesele zilnice, a modului cum poți gestiona anumite situații neprevăzute, dar și de suport de motivație și alinare emoțională.
Apoi, este important să conștientizăm că slăbirea ține fundamental de adoptarea unui plan alimentar echilibrat și hipocaloric, iar sportul are un rol de susținere metabolică. De aceea un nivel optim de rezultate se poate obține doar prin corelarea dietei cu sportul și cu activitățile fizice non-fitness, cum este mersul pe jos. De asemenea, este foarte important să fim realiști, ceea ce înseamnă că trebuie să renunțăm la mentalitatea ”Vreau să slăbesc 20 kg în 2 luni”. Primul pas este să avem foarte mult realism. Să slăbești 1 kg pe săptămână este deja un ritm alert. În mod normal, orice între 500 g și 1 kg slăbit într-o săptămână reprezintă un ritm sustenabil, bun de susținut în timp, în așa fel încât, când veți atinge greutatea țintă, vă va fi mai ușor să vă mențineți.
Și nu în ultimul rând, aveți răbdare cu voi, fiți înțelegători, tratați-vă cu blândețe și cu dragoste pentru că aceste elemente sunt foarte importante în orice proces de schimbare! Aveți răbdare și priviți lucrurile obiectiv, pentru că este imposibil și nesănătos să faceți schimbări de durată peste noapte și să recuperați anii de dezechilibre alimentare și sedentarism în câteva săptămân", a explicat Cori Grămescu pentru viataverdeviu.ro.
"Trebuie să avem un nivel de cel puțin 1300 de kcal pe zi"
"O dietă de slăbire corectă trebuie să fie sustenabilă și să includă toate grupele alimentare, fără să restricționeze major aportul alimentar zilnic. Pentru a slăbi, dar și pentru sănătatea pe termen lung trebuie să avem un nivel de cel puțin 1300 de kcal pe zi și să ne asigurăm toți nutrienții de care corpul nostru are nevoie din surse cât mai sănătoase.
De asemenea, mai este un fenomen pe care l-am întâlnit foarte des și anume consumul de calorii așa zise ascunse. Sunt multe alimente aparent sănătoase care ascund un nivel ridicat de calorii care ne împiedică să slăbim. De exemplu, legumele sunt clar cele mai indicate alimente de consumat în diete, însă dacă sunt preparate cu cantități mari de grăsimi atunci ele se pot transforma în adevărate bombe calorice. La fel se întâmplă și cu alimentele lichide, supele, ciorbele, smoothie-urile, toate conțin foarte multe calorii pe care de cele mai multe ori nici nu le luăm în considerare atunci când le consumăm", a mai spus nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu