Comisarul Dospina Robert, Serviciul arme, explozivi și substanțe periculoase, a vorbit despre condițiile necesare pentru procurarea unei arme, care variază în funcție de tipul acesteia, dar și despre consecințele legale pentru deținerea ilegală a armelor, care includ dosare penale cu pedepse variabile.
Comisarul Dospina Robert a explicat care sunt condițiile pentru procurarea unei arme și a subliniat că ele variază în funcție de tipul de armă dorit. De asemenea, comisarul a menționat că, în cazul în care o persoană deține o armă în mod legal și devine inculpată, i se suspendă dreptul de a utiliza arma și este obligată să anunțe autoritățile, deși nu toți respectă această obligație.
„Condițiile diferă în funcție de tipul de armă pe care doresc să-l achiziționeze. Mulți doresc să-și ia arme neletale sau de vânătoare. În general, condițiile sunt: vârsta de 18 ani, să nu prezinte pericol pentru ordinea publică și siguranță națională, să fie apt medical, psihologic, să dețină un curs - e nevoie de absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor care se face de către anumite persoane juridice, să nu aibă calitatea de inculpat în anumite dosare penale.”, a spus comisarul.
„Dacă persoana are armă deținută legal și este inculpat într-un dosar?”, a întrebat Laura Duță.
„I se suspendă dreptul. E obligat să anunțe. De obicei, ne anunță pe noi să e inculpat. Nu toți anunță.... Nu știu sau nu vor.”, a spus comisarul Dospina Robert.
Comisarul a afirmat că deținerea ilegală a unei arme de foc, fie ea letală sau neletală, atrage întocmirea unui dosar penal, cu pedepse care variază în funcție de tipul armei. Pentru armele letale, pedeapsa poate fi de 1-5 ani de închisoare, în timp ce pentru armele neletale, aceasta se încadrează între 3 luni și 1 an sau poate include o amendă. În plus, dacă arma este folosită, infracțiunea se schimbă și se aplică alte sancțiuni.
„Dacă deții o armă de foc, letală sau neletală, în mod ilegal, se întocmește un dosar penal care diferă ca pedeapsă în funcție de natura armei. Pentru arma letală este undeva la 1-5 ani pedeapsa cu închisoarea. În ceea ce privește arma neletalăm avem de la 3 luni la un an sau pedeapsă cu amendă. Deci, dosar penal cu siguranță. Dacă o și folosești, faci uz de armă, automat e altă infracțiune.”, a spus comisarul.
Comisarul Dospina Robert a explicat că Serviciul Arme din cadrul Poliției Capitalei este structurat în două compartimente și un birou. Compartimentul Dețineri Ilegale, din care face parte comisarul, se ocupă de supravegherea sectoarelor pentru a gestiona problemele legate de armele ilegale în toată Capitala. Potrivit comisarului, fiecare persoană este responsabilă pentru un anumit sector.
„Serviciul Arme din cadrul Poliție Capitalei este împărțit în două compartimente și un birou. Avem Biroul de Autorizare Arme și Muniții care se ocupă strict pe partea cu autorizarea: autorizare, suspendări, anulări, tot ce ține de interacțiunea cu omul care deține arma în mod legal.
Avem un alt compartiment, din care fac parte eu, cu Dețineri Ilegale. Acolo, noi, pe toată Capitala, suntem împărțiți pe sectoare. Fiecare persoană supraveghează sectorul și ia tot.”, a spus comisarul Dospina Robert.
„O persoană la un sector? Ce sector aveți și cum e?", a întrebat Laura Duță.
„Da (n.r. o persoană la un sector). Eu am Sectorul 2. E acceptabil, e împărțit... Sunt mai mulți cetățeni de altă naționalitate. Înainte era și Dragonul Roșu și era mai delicată situația, să-i găsești, în primul rând.”, a spus comisarul.
„Cum faceți să acoperiți singur un sector?”, a întrebat Laura Duță.
„Trebuie să ne adaptăm situației. Noi facem tot ce ține de arme: amenințări, uz de armă. Deci ne ocupăm de tot ce e infracțiune cu arma.”, a spus comisarul Dospina Robert la emisiunea Culisele Justiției, de pe DCNews, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu