Ce trebuie să știe pasagerii care au zboruri anulate sau întârziate, din cauza erupției vulcanilor Etna și Stromboli, Italia

Fotografie de la Oleksandr Pidvalnyi, Pexels
Fotografie de la Oleksandr Pidvalnyi, Pexels

Din cauza activității vulcanice intense din aceste zile din Italia, mai multe zboruri sunt afectate. Află în articol care sunt drepturile pasagerilor în transportul aerian, prevăzute de UE, și cum se aplică.

După ce vulcanul Etna a erupt, toate zborurile care trec prin zona respectivă au fost restricționate de catre EUROCONTROL. Prin urmare, companiile aeriene vor înregistra întârzieri, anulări și rerutări ale zborurilor. Ryanair a anulat deja zboruri cu destinația Italia, având decolarea din România. În virtutea dreptului la informare toți pasagerii afectați au dreptul la despăgubiri, potrivit reglementărilor Uniunii Europene. 

Care sunt drepturile pasagerilor și când se aplică

"Drepturile pasagerilor în transportul aerian, prevăzute de UE, se aplică:

Dacă zborul este efectuat pe teritoriul UE (indiferent dacă este operat de o companie din UE sau din afara UE)

Dacă aterizați pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE

Dacă decolați de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE

Dacă nu ați primit deja anumite compensații (despăgubiri, redirecționare, asistență din partea companiei aeriene) pentru probleme legate de zbor în baza legislației relevante a unei țări din afara UE.Călătoriile din Regatul Unit către țări din UE

Începând cu 1 ianuarie 2021, normele UE privind drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian nu se aplică în cazurile de refuz la îmbarcare, anulare sau întârziere a zborurilor din Regatul Unit către UE dacă zborul este operat de un transportator din Regatul Unit sau de un alt transportator din afara UE, chiar dacă ați rezervat zborul înainte de această dată.

Cu toate acestea, normele UE continuă să se aplice și după 1 ianuarie 2021 în cazul în care zborul dumneavoastră din Regatul Unit către UE este operat de un transportator din UE, cu excepția cazului în care ați primit deja compensații în temeiul legislației Regatului Unit.

Zborul de plecare și zborul de întoarcere, întotdeauna considerate zboruri separate

Zborul de plecare și zborul de întoarcere sunt întotdeauna considerate zboruri separate, chiar dacă sunt părți ale aceleiași rezervări. În unele cazuri, compania care operează zborul (operatorul aerian) s-ar putea să nu fie cea de la care achiziționați biletul.

În caz de probleme, doar compania care operează zborul poate fi trasă la răspundere. În cazul în care o companie aeriană închiriază o aeronavă cu tot cu echipaj de la o altă companie aeriană (sistem „wet lease”), responsabilitatea operațională pentru zbor îi revine companiei care închiriază aeronava deoarece, în temeiul legislației UE (Regulamentul 261/2004), ea este cea care operează zborul", conform reglementărilor Uniunii Europene. Un pasager corect informat este cel care va putea acționa corect, legal și de bun simț!

Alertă în Italia: Activitate vulcanică crescută 

Amintim faptul că autorităţile din Italia au ridicat nivelul de alertă de la portocaliu la roşu (cel mai înalt), cu privire la activitatea vulcanică de pe insula Stromboli, sudul Italiei. De asemenea, Vulcanul Etna din Sicilia erupe de câteva zile, Acesta și-a intensificat activitatea vulcanică, fapt care a făcut ca autoritățile să închidă temporar aeroportul din Catania, situat la doar 30 de kilometri distanță de conul vulcanului. Vedeți mai multe detalii și video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel