Ce trebuie să știe persoanele trans și queer când intră în secția de votare

foto: Freepik
foto: Freepik

Persoanele trans și queer nu ar trebui să-și facă probleme în ce privește poza din buletin, spun asociațiile de profil care le apără drepturile.

Asociația Accept vine cu mai multe informații utile pentru cei care fac parte din categoria trans și queer și vor să voteze astăzi. Iată ce trebuie să știe și să facă cei care au întâmpinat probleme la urne:

"Ca persoană trans care merge la vot, ține minte:

1. Nimeni din biroul electoral al secției de votare nu îți poate contesta identitatea în mod legal, Dacă sistemul informatic (SIMPV) arată că poți vota, nu îți pot spune că “nu ești tu în buletin”.

2. Membrii biroului nu îți pot adresa întrebări intruzive. Acest lucru poate fi susceptibil de a atrage răspunderea juridică a acestora, conform art. 91 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 coroborată cu art. 17 alin. (1) din OUG nr. 21/2004 și art. 17 alin. (2) Regulamentul BEC spune că „În relaţiile cu ceilalţi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, precum şi cu alegătorii şi persoanele acreditate, fiecare membru al biroului electoral este obligat să aibă un comportament bazat pe respect, bună- credinţă, corectitudine şi amabilitate, fiindu-i interzise manifestările indecente.”

3. Documentează (video sau audio) orice incident în care nu îți sunt respectate drepturile și demnitatea, cu mențiunea că este interzis să filmezi în cabinele de vot

4. Dacă apar incidente în care va fi implicată poliția, ai dreptul la a avea lângă tine o persoană de încredere pentru a facilita interacțiunea cu autoritățile. Această persoană poate fi cineva apropiat ție sau, dacă simți, un reprezentant al unei asociații LGBTQIA+ din regiunea ta.

Ce e de făcut dacă în poza din buletin nu mai arăți la fel

Aceleași sfaturi sunt valabile și pentru comunitatea queer, în situația în care cetățenii care și-au schimbat orientarea între timp nu au acces în secția de votare pe motiv că poza din buletin nu ar corespunde cu realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel