Viitoarele mame trebuie să se informeze despre drepturile pe care le au față de concediu prenatal și cel postnatal, dar și despre protecția acestora în fața unor abuzuri din partea angajatorilor.
Concediul de maternitate se acordă de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care îți supraveghează sarcina sau de către medicul tău de familie.
Acesta se acordă femeilor care au cel puțin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimulat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului maternal.
Indemnizația de concediu prenatal și postnatal este în valoare de 85% din salariul brut avut pe luna lucrată.
Conform legii 19/2000, concediul de maternitate are 126 de zile, dupa cum urmează:
Concediul prenatal, care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile.
Concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Obligatoriu, prin lege, mamele trebuie să stea 42 de zile în concediu postnatal.
Dacă sarcina este dificilă, medicul poate acorda mai multe zile de concediu prenatal, față de cele 63 de zile acordate prin lege.
Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au născut recent sau alăptează, pe cele aflate în concediu de risc maternal sau în concediu de maternitate, în concediu de creștere copil până la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, în concediu de îngrijire copil bolnav până la vârsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Excepție fac situațiile de reorganizare judiciară sau falimentul angajatorului, în condițiile legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News