Comitetul consultativ al autorităților europene de reglementare a recomandat, joi, autorizarea unui vaccin actualizat împotriva COVID-19 de la Moderna (MRNA.O), pe cale să devină a doua injecție care va fi folosită în campania de vaccinare a țărilor UE, în această toamnă.
Publicitate
Vaccinul actualizat, denumit Spikevax, pentru a viza varianta dominantă XBB.1.5 a Omicron și a fost recomandat pentru utilizare la adulți și copii cu vârsta de 6 luni și peste.
Spikevax funcționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care are instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike. Aceasta este o proteină de la suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele corpului și poate diferi între variantele virusului. Un vaccin adaptat funcționează în același mod ca și vaccinul original și este de așteptat să extindă protecția împotriva virusului, deoarece conține, de asemenea, ARNm care se potrivește cu alte variante ale virusului.
Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele lor vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe) pentru a o ataca.
Dacă, mai târziu, persoana intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să apere organismul împotriva acestuia.
După vaccinare, ARNm din vaccin este descompus și îndepărtat din organism.
Un studiu clinic foarte mare a arătat că Spikevax, administrat sub formă de regim de două doze, a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele de peste 18 ani. Procesul a implicat în total aproximativ 30.000 de oameni. Jumătate au primit vaccinul și jumătate au primit injecții false. Oamenii nu știau dacă au primit vaccinul sau injecțiile false.
Eficacitatea a fost calculată la aproximativ 28.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 94 de ani, care nu aveau semne de infecție anterioară. Studiul a arătat o reducere cu 94,1% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19.
De asemenea, studiul a arătat o eficacitate de 90,9% la participanții cu risc sever de COVID-19, inclusiv cei cu boli pulmonare cronice, boli de inimă, obezitate, boli hepatice, diabet sau infecție cu HIV.
Un alt studiu a arătat că o doză suplimentară de Spikevax a crescut capacitatea de a produce anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la pacienții cu transplant de organe cu un sistem imunitar sever slăbit.
Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Spikevax sunt de obicei ușoare sau moderate și se ameliorează în câteva zile după vaccinare. Acestea includ roșeață, durere și umflare la locul injectării, oboseală, frisoane, febră, ganglioni limfatici umflați sau sensibili sub braț, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață (senzație de rău) și vărsături. Acestea pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane. La sugarii cu vârsta sub 3 ani, iritabilitatea, plânsul, somnolența și pierderea poftei de mâncare sunt, de asemenea, reacții adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 sugari).
Urticarie și erupții cutanate la locul injectării, care apar uneori la mai mult de o săptămână după injectare, erupții cutanate care afectează alte zone decât locul injectării și diareea pot afecta mai puțin de 1 din 10 persoane. Mâncărimea la locul injectării, amețelile și durerile abdominale pot afecta mai puțin de 1 din 100 de persoane. Umflarea feței, care poate afecta persoanele care au avut în trecut injecții cosmetice faciale, slăbirea mușchilor de pe o parte a feței (paralizie facială periferică acută), parestezie (senzație neobișnuită la nivelul pielii, cum ar fi furnicături) și hipoestezie (senzație redusă la atingere, durere și temperatură) pot afecta mai puțin de 1 din 1000 de persoane.
Miocardita (inflamația mușchiului inimii) și pericardita (inflamația membranei din jurul inimii) pot apărea la până la 1 din 10.000 de persoane.
Au apărut un număr foarte mic de cazuri de eritem multiform (pete roșii pe piele cu un centru roșu închis și inele roșii mai palide). Reacții alergice au apărut la persoanele care au primit vaccin, inclusiv un număr foarte mic de cazuri de reacții alergice severe (anafilaxie).
Siguranța vaccinurilor adaptate este comparabilă cu cea a vaccinului Spikevax autorizat inițial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News