Ștefania Viscol, farmacist la una dintre marile lanțuri de farmacii din România, ne-a acordat un interviu în care ne explică aspecte importante despre antibiotice.
Ce sunt antibioticele?
"Medicamente care împiedică multiplicarea bacteriilor și a fungilor sau le ucid direct.
După tipul de acțiune, antibioticele pot fi: bacteriostatice (împiedică multiplicarea, dar nu ucid bacteria în totalitate) și bactericide (ucid bacteria în totalitate).
Antibioticele bactericide se folosesc adesea în cazul bătrânilor, persoanelor cu imunitate scăzută sau copiilor. Acești oameni nu au sistemul imunitar suficient de puternic sau dezvoltat pentru a ajuta la uciderea ulterioară a bacteriilor".
Ce este rezistența la antibiotice?
"Bacteriile au căpătat rezistența la antibiotice atunci când antibioticele și-au pierdut capacitatea de a impiedica dezvoltarea bacteriilor sau de a le ucide".
Ce poate conduce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice și cum o putem evita?
"Utilizarea excesivă a antibioticelor".
"Sfaturi:
nu folosiți antibiotice pentru o simplă răceală, aceasta este cauzată de un virus, iar antibioticele nu omoară virusurile
folosiți antibioticul așa cum v-a fost recomandat de medic: doză corespunzătoare, ritm de administrare corespunzător
durata tratamentului trebuie sa fie corect respectată, scurtarea acesteia poate duce la instalarea rezistenței
antibiograma - absolut necesară
în timpul tratamentului cu antibiotic puteți folosi un probiotic/prebiotic: antibioticul poate distruge flora intestinală, cauzând diaree/constipație, flatulență
Ce este un probiotic/prebiotic?
"Probioticul conține bacterii benefice microflorei intestinale, iar prebioticul reprezintă hrana necesară dezvoltării bacteriilor de la nivel intestinal"
Sfaturi importante
- În caz de reacție alergică după prima doză de antibiotic, tratamentul se va întrerupe imediat și se va consulta medicul!
- Nu incepeți tratamentul cu antibiotic până nu ați consultat medicul sau farmacistul!
- Nu administrați tetracicline și fluorochinolone (levofloxacină, ciprofloxacină, moxifloxacină) în același timp cu produse lactate: efectul antibioticului va scădea semnificativ!
- Administrarea tetraciclinelor la copii duce la decololarea dentiției.
- Nu administrați flurochinolone în același timp cu cafea, medicamente folosite în tratamentul astmului (teofilina), concentrația acestora în sânge va crește cu mult peste concentrația corespunzătoare.
- Administrați antibioticele la distanță de cel puțin 2-3 ore de alte medicamente pentru a evita interacțiunile dintre acestea și scăderea efectului antibioticului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci