Președintele PNL, Florin Cîțu, descrie o situație economică în criză, una care se va accentua dacă nu se intervine la timp.
Inflația de două cifre prognozată de BNR este generată, în cea mai mare parte, de situația de criză de pe partea energiei.
Iată ce zicea BNR: ”Scenariul actual, întocmit pe baza datelor disponibile şi a reglementărilor în vigoare, evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în principal al preţurilor la energie, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o nouă revizuire substanţială în sens ascendent pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze semnificativ creşterea în trimestrul II 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, în principal ca efect al unor majorări mult mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, ce se vor evidenţia pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici” arată avertismentul BNR.
Astăzi, președintele PNL, Florin Cîțu, afirmă că ”șocul inițial a fost prețul la energia electrică, dar astăzi suntem pe o inflație generalizată de 8,4%, nu doar în energie.”
Deși nu mai face parte din Guvern, el dă sfaturi în calitate de economist și președinte al PNL: ”Asta este ceea ce trebuie să facă Guvernul, să găsească soluții pentru scăderea presiunii și a prețurilor. Dacă nu luăm măsuri care să extindă capacitatea de producție, să extindă oferta, nu vor scădea prețurile, e complicat.” După ce i s-a spus că ceea ce propune este pe termen lung, nicidecum pe termen scurt, Florin Cîțu a răspuns că ”putem să avem acces la gaze și, de asta, ministrul Energiei caută soluții în alte țări, sunt surse pe care putem să le avem pentru perioada următoare, partea bună este că în perioada de vară consumul de energie scade și avem timp să găsim soluții, dar, ca să fie foarte clar, soluțiile vin de la Guvern spre coaliție. Nu cred că 5% la energie este o soluție, ci soluția este un TVA scăzut generalizat. Astăzi ne uităm la inflație, la o creștere a prețurilor în toată economia, în toate sectoarele. Dacă ne ducem doar spre un sector, eu vă spun că vom crede că rezolvăm problema, dar nu o vom rezolva, vom avea probleme în fiecare sector”.
”Prelungirea acestor măsuri costă (plafonarea și compensarea n.r.), nu e gratuit. Poți să le prelungești, dar, de fiecare dată când o faci, mai costă câteva miliarde bugetul. Trebuie să înțelegem că la multe alte lucruri va trebui să renunțăm. Pentru termen mediu și lung, dacă nu ne gândim la un plan clar de investiții, nu va funcționa, sunt doar lucruri punctuale. Să iei soluții sub presiune sunt greșite și vom fi forțați să venim să le corectăm.” a mai spus Florin Cîțu. ”Dacă vrem să ajutăm pe toată lumea costă mai mult” a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News