Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană.
Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.
Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.
"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.
Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.
Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.
Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Se aşteaptă ca, în cursul zilei de vineri, Comisia Europeană să se pronunţe în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, transmite DPA.
O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE urmează să fie aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aflat agenţia germană de presă din cercurile Comisiei.
Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat.
În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie. La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri.
Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze. Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de 'potenţial candidat la UE'.
Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit, notează Agerpres.
Premierul ungar Viktor Orban a salutat planul guvernului Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, într-o convorbire telefonică avută joi cu omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa, transmite MTI.
Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare, a spus şeful guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi.
Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor, menţionând că ambele lor ţări se învecinează cu Ucraina şi ajută sute de mii de persoane care fug din calea războiului, a declarat Havasi pentru MTI.
Orban şi Gavriliţă au lăudat, de asemenea, legăturile istorice dintre ţările lor şi şi-au exprimat sprijinul pentru stimularea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic şi al formării profesionale, a adăugat Havasi.
Ministrul de externe de la Budapesta spune că este o rușine a celor de la Bruxelles faptul că Uniunea Europeană nu a progresat deloc în utlima vreme.
Este o ruşine a celor de la Bruxelles că extinderea UE nu a progresat deloc în ultima vreme, în ciuda faptului că integrarea Balcanilor de Vest ar îmbunătăţi atât situaţia de securitate, cât şi competitivitatea economică, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Podgorica.
La conferinţa de presă comună cu ministrul muntenegrean de externe, Ranko Krivokapic, şeful diplomaţiei ungare a spus că UE se confruntă cu serioase provocări economice şi de securitate: războiul din Ucraina şi sancţiunile au dus la inflaţie, iar ratele dobânzilor, preţurile la energie şi la mărfuri au explodat pur şi simplu, scrie în comunicatul ministerului de externe.
Szijjártó a subliniat că, în această situaţie, comunitatea europeană ar trebui să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a reduce riscurile de securitate şi pentru a păstra competitivitatea economiilor europene.
“Noi cunoaştem o măsură care ar îndeplini aceste două obiective, în acelaşi timp: integrarea Balcanilor de Vest, care a fost întotdeauna în interesul Europei, dar care în situaţia prezentă a devenit literalmente vitală”, a afirmat ministrul.
Péter Szijjártó a declarat că NATO a recunoscut deja aspectul de securitate al acestui lucru, motiv pentru care a aprobat aderarea a trei state în regiune, însă ar fi timpul ca şi UE să recunoască importanţa acestei regiuni cu nişte economii într-o creştere dinamică.
“Sinceri să fim, noi considerăm că acest lucru este ruşinos; este o ruşine a celor de la Bruxelles că extinderea Uniunii Europene nu a progresat absolut deloc în ultima vreme”, a subliniat oficialul ungar. Cu Muntenegru, de exemplu, au fost deschise toate cele treizeci de capitole de negociere, dar în ultimii cinci ani nu a fost închis nici măcar unul, a adăugat Szijjártó. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci