Capitolul Vulnerabilitati din documentul sus amintit merita o analiza cat se poate de serioasa. Dau astfel curs indemnului unui consilier prezidential, care a aparut ieri la Realitatea TV si care facea incontinuu apel la discutarea cu seriozitate a acestor aspecte.
Sa citim cu atentie si sa vedem ce factori interni pun in pericol Romania...
Politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local cat si national - e una dintre vulnerabilitati. Vi se pare cunocuta aceasta problema? Presa o fi politizat institutiile sau politicienii aflati la putere ? Va mai amintiti de deconcentratele in fruntea carora din acest motiv se afla si cate trei directori, platiti din bani publici? Unul demis ca sa fie inlocuit de altul care intra in concediu medical dupa ce afla ca va fi schimbat pentru ca intre timp Boc 3 a devenit Boc 4 cu alta configuratie politica? Primul castiga in instanta si ii platim salariile din urma, al doilea nu poate fi concediat cat timp e in medical si e platit si el iar al treilea primeste salariu pentru ca e seful de astazi al institutiei!
Cei care au creat aceasta vulnerabilitate au plecat acasa sau au ramas sa mai creeze si altele? Este evident o intrebare retorica, sunt sigur ca v-ati dat seama... Mergem mai departe...
Evaziunea fiscala, contrabanda si practicile specifice economiei subterane-o alta vulnerabilitate pomenita in strategie. Sa analizam acest aspect pornind de la o intrebare simpla: a crescut sau a scazut evaziunea fiscala sub actuala putere ? Citez din Curierul National, ziar al fratilor Paunescu, partea asta a presei nefiind ticaloasa merita tot respectul: ”Economia subterana mananca 20% din PIB ”. “Munca la negru si frauda pe TVA s-au extins constant începând cu 2004 si a ajuns la 20,4% din PIB ”, articol semnat de Roxana Dimache si publicat pe 19 iunie 2010. Deci s-a extins continuu, nu a scazut. Care va sa zica s-a marit si in mandatul actualei puteri. Cum asta reprezinta o vulnerabilitate potrivit Strategiei Nationale de Aparare a domnului presedinte, rezulta cumva ca actuala putere a scapat lucrurile de sub control si tara e amenintata? Sau de vina e presa ca scrie despre asta? Nu, nu poate fi presa de vina in acest caz pentru ca vorbim de un ziar bun care apartine cui trebuie. Mergem si mai departe... O alta vulnerabilitate: dezechilibre bugetare generate de decizii politice gresite. Nu cumva in mandatul actualei puteri cresc cheltuielile bugetare in plin discurs despre reducerea acestor cheltuieli? Daca nu credeti, vizitati site-ul INS si vedeti statisticile… Tot in Strategie se vorbeste despre scaderea calitatii serviciilor publice de sanatate. Va mai amintiti cum e cu medicamentele compensate? Dar cu coplata? Dar cu epuizarea bugetului pe intregul an inca din iunie? Bine, fie, poate ca toate astea nu duc la scaderea calitatii ci la cresterea ei….
Calitatea scazuta a sistemului de educatie, prin degradarea actului educational, cu efecte directe asupra societatii romanesti prin deprofesionalizarea acesteia… Nu o spune presa, e scris negru pe alb in strategie . Acum ramane sa stabiliti dumneavoastra daca desele schimbari din sistem si frecventele schimbari ale schimbarii duc la cresterea calitatii sistemului de educatie…. O fi tot presa de vina pentru modificari care anuleaza efectele si acumularile pe termen lung? Din cate stiu eu, guvernele decid iar la putere e domnul Boc 4 . Inaintea sa a fost Boc 3 si la un moment dat era chiar Boc 1. Evident, cei patru domni nu au vreo vina in toata aceasta chestiune, presa da. Sa mergem mai departe cu inca o vulnerabilitate: deficiente in protectia si functionarea infrastructurii critice. Nu, nu cred sa fie vorba despre lipsa de autostrazi sau de faptul ca astea costa la noi de cateva ori mai scump decat in Vest sau decat in Bulgaria... Nu cred ca s-a gandit cineva la trenurile care si-au facut un obicei in a deraia pe Caile Ferate Romane . Cine crede ca de vina ar putea fi vreun ministru sau vreun guvern se insala, e vorba despre anchete de presa comandate.
Dar sa renuntam la hazul de necaz si sa dam curs indemnului consilierului prezidential la o analiza cat se poate de serioasa. Numai din exemplele de mai sus, conform Strategiei Nationale de Aparare rezulta ca prin ceea ce face sau mai bine zis prin ceea ce nu face, guvernul este principalul factor de vulnerabilitate pentru Romania . Pune in pericol tara, dupa logica documentului prezidential. Si totusi uite ca ramane in functie iar domnul presedinte Traian Basescu il sustine ! Asa stand lucrurile am dreptul sa cred ca e vorba de incompetenta sau, mai grav, ca asta e planul lor cu Romania. Alte variante logice nu prea exista .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu