Ce va face Partidul Laburist în privința Brexit-ului. Principalele provocări pentru Keir Starmer

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Noul guvern al Regatului Unit va trebui să facă față unor provocări dificile în încheierea acordurilor cu UE în domeniile apărării, politicii externe, comerțului și educației.

Este o retorică politică bună pentru Partidul Laburist să vorbească despre inaugurarea unui „nou început” în relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană, scrie The Times.

Dar Sir Keir Starmer și noua sa echipă va descoperi curând că se confruntă cu multe dintre aceleași probleme vechi care au afectat relația post-Brexit a Regatului Unit cu Bruxelles-ul. În domeniul apărării și securității, deși UE dorește să colaboreze mai strâns cu Marea Britanie, în special pentru a asigura ajutor Ucrainei, există limite în ceea ce privește amploarea acestei cooperări. Franța este reticentă în a accepta orice fel de acord care ar putea reduce poziția sa dominantă ca putere militară și industrială a UE și rolul său, alături de Germania, în piețele de apărare în creștere.

Episoade precum acordul Aukus cu Australia și SUA au făcut ca Parisul să fie profund suspicios față de intențiile britanice. Franța s-ar declara deschis ostilă față de orice acord care ar oferi Marii Britanii o parte mai mare din cheltuielile pentru reînarmare. De asemenea, deși liderii UE ar saluta un dialog mai amplu pe teme de politică externă, și aici există limite. Invitarea Marii Britanii să fie observator la întâlniri este ușor de făcut, dar a oferi Londrei atlanticiste un cuvânt de spus în decizii este probabil prea mult.

În ceea ce privește comerțul, deși UE a fost deschisă în trecut la un acord privind standardele alimentare, acum nu mai are niciun interes special în asigurarea unuia, mai ales că controalele britanice asupra exporturilor europene în Marea Britanie sunt zero sau neglijabile.

Înainte de semnarea acordului Windsor, Bruxelles-ul, cu sprijinul Franței, vedea un acord veterinar ca pe o soluție pentru multe dintre problemele de la granița irlandeză. Acum, acele probleme sunt rezolvate și Bruxelles-ul este mulțumit de status quo, deoarece fricțiunile comerciale afectează afacerile britanice mai mult decât exportatorii europeni.

O mare problemă pentru laburiști ar fi dacă UE este dispusă să ridice controalele asupra produselor pescărești britanice. În același timp, pe măsură ce anul viitor începe o revizuire a comerțului, accesul la pescuitul UE - Regatul Unit trebuie, de asemenea, renegociat. Franța insistă deja ca Bruxelles-ul să adopte o poziție agresivă cu privire la protecția marină britanică, semnalând că discuțiile vor fi dure.

În Berlin, în acest weekend, David Lammy, ministrul de externe, a ridicat perspectiva unor discuții „pentru a face mai multe pentru a promova legăturile dintre popoarele și culturile noastre”. El a scris: „Vacanțe, legături de familie, schimburi școlare și studențești, artă și sport. În acest fel, cetățenii noștri beneficiază de diversitatea bogată a continentului nostru.”

Creșterea mobilității ar putea duce noul guvern în unele zone dificile. UE ar saluta revenirea Marii Britanii în programul de schimb de studenți Erasmus, dar costul - mai mult de 135 de milioane de lire sterline pe an - a fost considerat de guvernul anterior ca fiind prohibitiv de mare, având în vedere bugetele educaționale deja întinse.

"Este grozav pentru copiii cititorilor de clasă mijlocie ai Guardian și Times”, a spus un oficial britanic. „Dar este cu adevărat un raport calitate-preț pentru majoritatea tinerilor britanici?”

UE a clarificat că orice „mobilitate a tineretului” pentru tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani ar necesita ca Marea Britanie să elimine taxele de școlarizare mai mari pentru studenții europeni, cu Trezoreria acoperind costurile. Pe lângă asta, UE dorește ca Marea Britanie să permită un număr nelimitat de tineri europeni, ceea ce ar aduce o mare problemă în eforturile de reducere a migrației nete și ar ridica spectrul liberei circulații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel