Se apropie Revelionul. Oamenii încă nu știu cum vor petrece: vor putea merge la restaurant, pe baza unui test Covid-19, sau se vor strânge, la un prieten acasă, într-un apartament, vreo 20 de persoane?
În orice caz, prima variantă: să mergi la un restaurant sau la vreun eveniment, în stradă, organizat de primării, dacă ești vaccinat și testat, pare mult mai sigură decât să mergi la cineva acasă într-un grup mai mare.
Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre acest subiect, la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire.
„Nu cumva facilităm răspândirea virusului, contaminarea, dacă au loc petreceri în apartamente de bloc, ca pe vremea comunismului, când se strâng vreo 20 de oameni acolo? Nu cumva este mai sigur să mergi, de exemplu de Revelion, la un concert public sau la un restaurant, cu testare, decât să te înghesui într-un apartament 20 de oameni?”, a zis jurnalistul.
„Oricum, în București nu cred că Nicușor Dan este în stare să organizeze petreceri de Revelion în stradă... sau începe să organizeze acum și termină organizarea pentru Anul Nou la Paști”, a spus Val Vâlcu la B1 TV.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit duminică, printre altele, și despre măsurile cu privire la sărbătorile de iarnă, având în vedere recenta confirmare a prezenței noii tulpini Omicron pe teritoriul României.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat după o întrebare ce făcea referire la măsurile de sărbători și petrecerile în stradă din noaptea de Revelion că "subiectul va fi dezbătut și adoptat din punct de vedere legislativ probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii."
"Indiferent de cum va fi, dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc în această perioadă, rugămintea este să înțeleagă că, - chiar dacă incidența este sau va fi mică -, trebuie să țină cont de faptul că utilizarea corectă a măștii de protecție în spații aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este obligatorie. Avem o presiune suplimentară cauzată de această tulpină, Omicron.", a spus Rafila.
"Noi nu recomandăm să existe evenimente cu un număr mare de persoane și aglomerații. Dar dacă acest lucru se întâmplă sau se va întâmpla și cadrul legal va permite, trebuie ca totul să fie desfășurat în siguranță. (...) Să nu creadă că o incidență scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape de realitate.", a continuat ministrul Sănătății.
Întrebat dacă există posibilitatea ca la ora 00:00, de Revelion, oamenii să nu poată ieși în stradă, să sărbătorească, Alexandru Rafila a răspuns că "vom discuta acest lucru, dar vă dați seama că nu vor fi luate măsuri stupide, care să facă - de exemplu - imposibilă întoarcerea în timp util la domiciliu."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu