Oana Florea, deputat PSD, trage la răspundere Guvernul PNL despre o informație care interesează 5 milioane de români.
”De 6 luni sunt intrebati guvernantii despre marirea pensiilor. Si tot de 6 luni acestia evita un raspuns clar. Este vorba de o informatie care intereseaza 5 milioane de oameni. Si cosul lor de necesar zilnic difera de cel al oamenilor activi, ei cheltuind in primul rand pe medicamente, analize, tratamente etc. Ce face PNL?
PNL, prin numitul Vasile Cîțu, a declanșat o campanie mediatică de culpabilizare a pensionarilor, încercând să arunce vina crizei economice pe pensiile lor. Dupa afirmatiile facute ieri la o televiziune, acesta pregăteste terenul pentru o încălcare a Legii Pensiilor aflate în vigoare. Ținându-i isonul, premierul Orban cere înțelegere pentru că va face lucrul pe care l-a încercat și președintele Băsescu, să le taie pensiile de drept. Iar în fruntea ghilotinei liberale s-a așezat președintele Iohannis care nu vrea să cadă ”toată” povara pe umerii pensionarilor, dar cere evaluări serioase a posibilităților.
Toate acestea când cifrele sunt foarte simple, nefiind necesare analize savante trecute prin computerele NASA. La cele aproximativ 5 milioane de pensii din România, creșterea din luna septembrie va necesita doar 10 miliarde de lei suplimentari. Bani pe care domnii Orban și Cîțu au tot declarat că i-au prins deja în Legea Bugetului de Stat. Deci, ar trebui să îi aibă pentru majorarea impusă de lege. Numai că, domnul Cîțu, șeful Ministerului de Finanțe, a înregistrat deja o gaura la Buget de 13 miliarde de lei. Exact banii pe care trebuia să îi aloce pentru majorarea pensiilor. De ce? Pentru că Ministerul pe care se presupune că îl conduce nu și-a făcut treaba și nu a colectat sumele care trebuiau să ajungă la stat din taxe și impozite.
Mai mult, in decembrie anul trecut se platea in graba o suma cam cat necesarul la pensii pentru achizitia de armament care, ce sa vezi, inca nu a fost livrat.
Dar, să spunem că ne resemnăm cu incapacitatea domnului Cîțu de a-și face treaba și cu încăpățânarea domnului Orban de a-l ține pe funcție. PNL s-a împrumutat în DOAR șase luni cu peste 14 miliarde de euro (cam cat s-a imprumutat guvernarea PSD in 3 ani). La ce s-au folosit acești bani? Pe ce s-au cheltuit în doar șase luni, de ne-am trezit cu această văicăreală pe seama celor 10 miliarde LEI (!!!) pentru pensii?”, a spus Oana Florea, deputat PSD, pentru DC News.
”Mai mult, domnul Cîțu a preluat de la PSD un deficit de 2,8%, l-a urcat în doar șase luni la 5,7%, poate ajunge la 10% până la sfârșitul anului. Unde sunt acei bani împrumutați, atunci? Agricultura nu a văzut niciun cent din cele 14 miliarde de euro. În restul economiei, șomajul a crescut cu 15%, s-au pierdut deja 1 milion de locuri de muncă, 130.000 de firme sunt în prag de închidere, doar pentru că și aici s-au aruncat numai vorbe, nu și bani. În realitate, măsurile financiare aplicate efectiv de guvernul PNL nu adună nici măcar 1% din PIB, în timp ce în restul Europei s-a alocat și până la 30% din PIB pentru a susține economia națională și a ajuta populația să treacă peste criză. Să ne uităm doar la tările din jurul nostru... Într-o Polonie fără domnul Cîțu, măsurile de sprijin însumează 16% din PIB! În Ungaria unui alt Orban, Guvernul a investit 20% din PIB. Iar Bulgaria, a alocat 11,7% din PIB.
Dacă cele 14 miliarde de euro au dispărut fără urmă, măcar de banii prinși în Legea Bugetului de Stat să ne întrebăm: unde sunt cele 10 miliarde de lei pentru pensii și ce a făcut domnul Cîțu cu ei? În izoletele cumpărate cu 17.000 euro bucata, de parcă ar fi fost ambulanțe second hand? Poate în ”măștile” de 12 milioane de euro cumpărate de la o bucătăreasă din Uzun, Giurgiu? Sau în ”măștile” achiziționate de Ministrul Educației cu 10 milioane de euro, fără îndeplinirea procedurilor legale? Or, în cele 1,2 milioane de măști neconforme achiziționate de la un producător de pampers din China și distribuite de bune și pe bani spitalelor?
Dacă va dori, cu siguranță DNA va avea multă treabă prin curtea Guvernului Orban. Până atunci, cred că ar trebui să lămurim câteva principii de mentalitate socială, care au tot bântuit ideologia liberală în ultimele decenii”, a mai zis deputatul PSD.
”Mai întâi, societatea românească nu poate fi împărțită în clase, ca pe vremea comuniștilor. Liberalii ar fi trebuit să fie primii care să fi renunțat la aceste obicieuri de propagandă subversivă. Pensionarii nu sunt ai PSD, așa cum nici oamenii de afaceri nu sunt ai PNL, cum tot clamează textele liberale. Cu siguranță, și pensionarii, și oamenii de afaceri ar dori ca toate partidele să țină cont de nevoile lor și să le reprezinte interesele. Nu vrea nimeni să fie forțat într-o afiliere politică limitativă. Dar, uite că doar PSD s-a ocupat și de pensionari, și de oamenii de afaceri. Pe când, după cum se vede zilele acestea, PNL nu dă doi bani (și la propriu, și la figurat) pe niciunii. Așadar, acest partid pare mai degarabă reprezentantul firmelor proprii, decât al oamenilor de afaceri serioși.
Nu este alegerea Guvernului daca mareste sau nu pensiile. Este o obligatie. Obligatia de a respecta un act normativ, in vigoare, votat de Parlament si promulgat de Presedinte! Este vorba de un drept al pensionarilor si de o obligatie a Guvernului. Este pur si simplu incorect ca pensionarii sa suporte nota de plata a acestei crize!
În final, cei de la PNL trebuie să înțeleagă că pensionarii nu stau cu mâna întinsă la nimeni! Pensia este este un drept castigat. Când erau persoane active, Statul le-a luat din câștiguri și le-a promis la schimb o pensie pe măsura muncii și o bătrânețe liniștită. Contractul lor a fost cu Statul, indiferent de cine îl conducea vremelnic. Iar reprezentanții Statului au datoria să se țină de promisiune și de contract. Indiferent că le place sau nu!”, a mai zis Oana Florea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu