Friptura de vită la cuptor, făcută după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu, este un preparat bogat în fibre și proteine.
Pentru rețeta de friptură de vită la cuptor, chef Cătălin Scărlătescu folosește o bucată de carne de vită, calculând aproximativ 250 g de carne de persoană.
Aveți nevoie de:
3-5 linguri de ulei
2 cepe tăiate în felii mari
o jumătate de rădăcină de ţelină
2 morcovi tăiaţi în felii groase
o supă de oase de vită sau vin roşu
1 lingură de muştar
jumătate de linguriţă de paprica
1 linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt
jumătate de linguriţă de oregano
o crenguţă de rozmarin
50 g unt
sare (după gust)
piper (după gust)
Marele secret constă în faptul că folosește pentru prepararea fripturii un vas de lut. Înainte de folosire, îl lasă la înmuiat în apă pentru cel puţin câteva ore. De obicei, vasul este destul de mare și are capac. Dacă acasă nu aveți un vas cu capac, puteți acoperiţi vasul cu o bucată de hârtie de copt.
Pentru început, se ia bucata de carne și se leagă mai întâi cu sfoară, după care, cu ajutorul unui obiect ascuţit, se înţeapă în mai multe locuri, astfel aromele vor reuși să pătrundă mai ușor.
Carnea este asezonată cu sare şi piper, după care se pune într-o tigaie mare cu ulei şi se frige la foc mediu cam 2-3 minute pe fiecare parte, până ce prinde o crustă maronie. Rolul acelei cruste este să țină sucul în carne şi să dea o culoare frumoasă fripturii. Când carnea este încă fierbinte, se unge cu muştarul în care s-a amestecat o jumătate de linguriţă de paprica, apoi se presară cu cimbru, oregano şi rozmarin şi se așază în vasul de friptură.
În tigaia în care a fript carnea, se pun la sotat ceapa, morcovii şi ţelina pentru câteva minute. La final, se adaugă supa de oase sau vinul și se mai lasă la fiert un minut, având grijă să amestece bine. Ulterior, se toarnă în vasul de friptură, având grijă să pui legumele de jur împrejurul cărnii.
Mai departe, peste carne se pun câteva cubuleţe de unt, apoi se pune capacul şi se dă cuptorul încins în prealabil la 200 de grade, pentru 15 minute.
Ulterior, se coboară temperatura cuptorului la 80 de grade şi se lasă în continuare să fiarbă până ce friptura devine foarte fragedă.
Când friptura este gata, se scoate pe un platou. Sosul se strecoară printr-o sită, iar legumele fierte se pasirează, apoi se amestecă cu o parte din sosul strecurat, notează bzi.ro. Se adaugă piper şi sare, după gust. După ce piureul a dat în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă câte puţin peste carnea tăiată în felii subţiri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News