Cea mai bună poziție de somn, potrivit experților. La ce riscuri te supui dacă nu te așezi corect în pat

Mintea ne poate juca feste dacă nu dormim suficient / Pixabay
Mintea ne poate juca feste dacă nu dormim suficient / Pixabay

Majoritatea oamenilor își petrec o treime din viață fie dormind, fie odihnindu-se, potrivit Sleep Foundation. În timpul somnului, corpul se reîncarcă și se vindecă. Iar un somn bun de noapte poate fi adesea determinat de poziția în care vă aflați în pat.

Publicitate

În timpul somnului, corpul se reîncarcă și se vindecă. Iar un somn bun de noapte poate fi adesea determinat de poziția în care vă aflați în pat.

Somnul pe spate- cea mai greșită poziție: „Știu că mulți oameni consideră că este confortabil, pentru că nu pun greutate pe articulații”, spune dr. Lois Krahn, specialist în somn la Mayo Clinic.

Experții Clinicii Mayo susțin că dormitul pe spate este de fapt cea mai greșită poziție de dormit, mai ales dacă aveți apnee în somn.

„A dormi pe spate înseamnă că limba și maxilarul îți pot cădea și îți pot înghesui căile respiratorii. Și mulți oameni sforăie mai mult pe spate”, a spus Krahn.

Dormitul pe burtă ajută la menținerea căilor respiratorii deschise, dar poate pune o presiune asupra coloanei vertebrale și a gâtului.

Cea mai bună modalitate de a dormi

Somnul lateral ajută la prevenirea prăbușirii căilor respiratorii și poate reduce sforăitul.

„Și așa, una peste alta, să dormi pe o parte – poate cu capul ușor ridicat atâta timp cât este confortabil – este o modalitate bună de a dormi”, a spus Krahn.

De asemenea, somnul în lateral este recomandat în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru. 

Dormitul pe partea stângă este cel mai bun, deoarece menține presiunea asupra organelor interne și promovează un flux sanguin sănătos.

„În al treilea trimestru de sarcină, în timpul somnului pe spate, uterul comprimă vena cavă inferioară, comprimă sistemul arterial”, spune Somers.

Dormitul pe o parte este considerat de „Fundația pentru somn” cel mai bun pentru persoanele cu dureri de gât și spate, mai ales dacă așezi o pernă mică între genunchi.

„Pentru că dacă nu ai o pernă între genunchi, presiunea de a dormi pe lateral trage de șold și poate cauza unele probleme”, a spus Somers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel