Castraveți murați în saramură se pot face atât vara, cât și toamna, dacă vrem să păstrăm murături pentru iarnă.
6-7 kg castraveţi proaspeţi şi mici
1 căpăţână de usturoi
mărar uscat
1 legatura frunze de ţelină
câteva frunze de vişin
2 linguri piper boabe
3-4 rădăcini de hrean
sare
piper
Castraveţii se spală şi se pun într-un lighenaş cu apă rece şi puţină sare (o lingură de sare la 3-4 l de apă) şi se lasă 3-4 ore. Se aşază apoi în borcanele curate, având grijă ca la fundul borcanelor să se pună câteva rămurele de mărar, câteva boabe de piper, frunze de ţelină şi usturoiul curăţat.
Separat într-o oală mare de 7-8 l se pregăteşte saramura.
Se pun mai întâi 6 l de apă, apoi 7 linguri de sare grunjoasă, o lingură de boabe de piper, mărar uscat şi frunze de vişin.
Se pune pe foc 3-4 minute, apoi se stinge focul şi se lasă să se răcească 5 minute.
Se toarnă saramura fierbinte peste castraveţi, având grijă să se pună borcanele pe o placă metalică sau pe lama unui cuţit.
Nu se închid ermetic, ci se acoperă doar cu o hârtie sau cu un şervet de bucătărie.
Se lasă să fermenteze 2 zile, apoi se deşartă toată saramura şi se mai fierbe o dată.
Se lasă 10 minute la foc şi se ia spuma. Între timp, castraveţii se limpezesc cu apă rece de 2-3 ori. Se mai adaugă hreanul tăiat fâşii şi puţin piper măcinat.
Se toarnă saramura cât mai fierbinte, având grijă ca borcanele să fie pe o placă metalică, notează retete.unica.ro, apoi se acoperă ermetic cu celofan sau capace.
Se păstrează la rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News