Climatologul Roxana Bojariu a explicat de ce ne confruntăm cu temperaturi de primăvară în ianuarie.
Astăzi, 8 ianuarie, a fost cea mai caldă zi de ianuarie din ultimii 65 de ani. În unele zone au fost temperaturi pozitive inclusiv noaptea, iar peste zi s-au înregistrat chiar și 17 grade în termometre. Roxana Bojariu, climatolog, a spus cum poate fi explicat acest val de căldură, dar și la ce ne putem aștepta zilele următoare.
"Au mai fost astfel de episoade, dar, într-adevăr, în ultimii ani episoadele devin din ce în ce mai impresionante cu o creștere a temperaturii pe care o vedem față de intervalul de referință și dacă înainte tipul acesta de circulație care aduce aer peste zona României dinspre sud, sud-vest avea aportul caloric corespunzător, acum temperaturile sunt și mai mari decât acum mai multe decenii deoarece există acest fond al încălzirii globale. Practic, și răcirile când se produc aduc de obicei temperaturi aproape de ceea ce ar fi fost normal acum câteva decenii.
Avem contraste termice și vom simți la acest sfârșit de săptămână un contrast termic, dar culmea, temperaturile se apropie de fapt de normalul perioadei și poate sunt chiar un pic peste față de ceea ce ar fi fost normalul acum mai multe decenii. Practic e din ce în ce mai cald în toate anotimpurile, evident că există și fenomenele acestea extreme, aceste schimbări bruște au un ecart mare, dar ecartul este dat de temperaturile foarte ridicate care sunt urmate apoi de temperaturi fie care ar fi fost normale acum mai multe decenii sau ușor sub norme, deci suntem până la urmă într-o nouă ordine climatică și din păcate se accelerează această încălzire globală după cum arată anii din urmă, mai ales 2023 și 2024", a spus Roxana Bojariu la B1TV.
Întrebată dacă după acest episod de primăvară este posibil să avem ger sau viscol, Roxana Bojariu a spus: "Este posibil să avem și astfel de episoade cu condiții severe numai că ele statistic vorbind devin din ce în ce mai rare. Evident că nu dispar cu totul, vor fi episoade chiar și spre sfârșitul secolului, în condițiile încălzirii globale, numai că ele vor fi foarte limitate în timp, rare și nu vor da caracteristica generală a iernii, caracteristică generală care tinde să devină din ce în ce mai blândă din punct de vedere termic".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci