Cea mai gravă furtună din ultimii 30 de ani din Norvegia, cu rafale de 190 km/h, lasă urme de distrugere

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Furtuna Ingunn s-a abătut asupra Norvegiei - cu rafale de vânt de peste 190 km/h.

 

 

Gospodăriile din zonele centrale s-au trezit joi că au rămas fără curent electric, în timp ce un autobuz a fost aruncat de vânt de pe o șosea la nord-est de Bergen.

Niciunul dintre cei 14 pasageri aflați la bord nu a fost rănit, a precizat poliția.

Unele zone au fost inundate, iar vântul puternic al uraganului a forțat companiile aeriene și operatoare de feriboturi să suspende temporar serviciile.

Au fost raportate cazuri de închidere a școlilor, precum și a drumurilor, tunelurilor și podurilor.

De asemenea, mai multe geamuri ale unui hotel din Bodo au fost spulberate, în districtul Nordland, unde poliția a emis un avertisment de "pericol pentru viață" în centrul orașului. Bodo este situat chiar la nord de Cercul Polar Arctic.

Managerul hotelului a confirmat pagubele de la ultimul etaj al Radison Blu, care are 13 etaje, pentru ziarul regional norvegian Rana Blad.

Un cordon de poliție a fost instituit în jurul centrului orașului Bodo, potrivit ziarului local Avisa Bordland.

Un spital din Harstrad a suferit, de asemenea, pagube. Fotografiile apărute în presa norvegiană arătau o platformă de aterizare pentru elicoptere plină de moloz.

"Țiglele zboară peste tot în oraș, iar vizibilitatea este redusă"

"Țiglele zboară peste tot în oraș, iar vizibilitatea este redusă", a declarat purtătorul de cuvânt al orașului, Oivind Arvola, pentru postul norvegian de televiziune NRK.

Furtuna, numită de meteorologii norvegieni drept cea mai puternică pe care a văzut-o țara în ultimele trei decenii, a ajuns miercuri în regiunea centrală a țării scandinave, înainte de a se deplasa spre nord joi.

Institutul de Meteorologie emisese o avertizare roșie - cea mai mare alertă - pentru regiunea arctică.

Un record norvegian a fost stabilit miercuri seară pentru vântul mediu, potrivit presei din această țară.

Vântul mediu este o medie a vitezei vântului pe o anumită perioadă de timp, de obicei 10 minute.

La Kvaloyfjellet, în municipalitatea Somna, s-a măsurat un vânt de 54,4 metri pe secundă între orele 1.00 și 2.00 dimineața, a relatat postul norvegian de televiziune NRK. Acest lucru echivalează cu 195 de km/h.

O viteză medie a vântului de o asemenea forță este echivalentă cu un uragan de categoria trei (major).

Met Office din Marea Britanie a declarat: "Furtuna Ingunn... a produs rafale de vânt de peste 190 km/h în Insulele Feroe și în unele părți ale Norvegiei în cursul zilei de miercuri, împreună cu ploi abundente și zăpadă de munte".

Bjornar Gaasvik, un purtător de cuvânt al poliției din regiunea Troendelag, a declarat pentru agenția norvegiană de știri NTB că agenția de siguranță publică a țării a primit între 40 și 50 de rapoarte în timpul nopții de la persoane afectate de furtună - și că se așteaptă și mai multe.

Sigmund Clementz de la IF Insurance a declarat pentru ziarul norvegian VG că este prea devreme pentru a estima costul pagubelor provocate de furtună, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel