O dietă bine structurată ajută la prevenirea consecinţelor periculoase ale diabetului de tip 2 - pentru profilaxia nivelului ridicat de zahăr din sânge. Este util să mănânci o legumă ieftină, spun oamenii de ştiinţă.
Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu răspund adecvat la acest hormon. Insulina controlează intrarea glucozei în celule şi apoi le procesează pentru energie. Acest tip de diabet este cea mai comună formă a bolii, reprezentând până la 90 la sută din cazuri.
Diabetul de tip 2 este considerat mai uşor de tratat şi respectarea unei diete specifice este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a evita problemele pe care le poate cauza glicemia crescută. Urmând o dietă săracă în carbohidraţi, în general, diabeticii cu diabet zaharat de tip 2 pot menţine cu succes un nivel stabil de zahăr fără a-i permite să fluctueze.
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Gezira, ceapa poate fi unul dintre cele mai eficiente alimente pentru scăderea zahărului din sânge. Pe parcursul experimentului, ei au demonstrat că un consum regulat de ceapă, ca parte a unei diete sărace în carbohidraţi, a dus la o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sâng, scrie Rador, citând actualno.com.
La rândul lor, experţii de la OMS, studiind motivele incidenţei scăzute a diabetului în rândul locuitorilor din Pakistan, au ajuns la concluzia că această caracteristică este legată de consumul frecvent de ceapă. Statistic, adulţii pakistanezi mănâncă aproximativ două cepe pe zi. Ceapa crudă este contraindicată în prezenţa gastritei, a ulcerului peptic al stomacului şi a duodenului. Nu numai ceapa proaspătă, ci şi cea prelucrată termic ar trebui exclusă din dietă, dacă a fost efectuată o intervenţie chirurgicală gastrointestinală. În plus, această legumă nu este potrivită pentru cei care suferă de alergii.
Citește și:
Valori normale glicemie diabet tip 2. Nivelul zahărului din sânge înainte și după masă
Înțelegerea valorii normale de glicemie în diabet tip 2 este o abilitate cheie în autogestionarea bolii. Dacă vă automonitorizați cu un glucometru, trebuie să înțelegeți ce spun numerele, adică valorile de zahăr din sânge. Nivelurile recomandate de zahăr din sânge sunt supuse interpretării individuale, așa că ar trebui să discutați intervalele țintă de zahăr din sânge cu furnizorul de asistență medicală.
Următoarele intervale sunt linii directoare oferite de Institutul Național pentru Excelență Clinică. Dar intervalul țintă al fiecărei persoane ar trebui să fie convenit de medicul sau consultantul în diabet. Un test de glicemie a jeun se face după cel puțin opt ore de post și, prin urmare, se face de obicei dimineața. Orientările NICE iau în considerare un rezultat al glicemiei a jeun de 5,5 până la 6,9 mmol/L, deoarece cineva are un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Acest risc se accentuează mai ales atunci când este însoțit de alți factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.
Care sunt indicele după care să te conduci
Specialiștii spun că o persoană sănătoasă trebuie să aibă o valoare a glicemiei de la 4,0 la 5,4 mmol/l în timp ce îi foame. De asemenea, până la 7,8 mmol/l la 2 ore după masă. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, nivelul zahărului din sânge înainte de masă de 4 până la 7 mmol/l pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2. După masă până la 9 mmol/l pentru persoanele cu diabet de tip 1 și mai puțin de 8,5 mmol/l pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Este bine să știi că nivelurile de glucoză, cantitatea de glucoză din sângele unei persoane, sunt influențate de mulți factori. Când mâncăm, carbohidrații conținuți în ea sunt descompuși în glucoză, care servește ca sursă de energie pentru organism.
Glucoza, cunoscută și sub denumirea de „zahăr”, intră în sânge, iar hormonul insulina ajută la transportul acesteia în celule. Acest proces scade cantitatea de glucoză din sânge. Dacă procesul se desfășoară eficient, mușchii și organele primesc combustibilul de care au nevoie fără a crește nivelul de glucoză. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News