Cea mai importantă săptămână din an: Alegeri UE, G7, NATO și summit-ul pentru pace în Ucraina

FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

După punctul culminant al alegerilor UE de duminică, adevărata muncă de configurare a următorului Parlament European va începe, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, monitorizând îndeaproape rezultatele care îi vor influența șansele de realegere.

Grupurile politice se vor grăbi să se reorganizeze pentru a împărți fondurile și posturile de top, ceea ce ar putea duce la schimbări și scindări în cadrul grupurilor politice înseși.

Așteptați-vă la multe evenimente săptămâna aceasta, discutând concluziile alegerilor europene, pe măsură ce factorii de decizie își îndreaptă atenția către faimosul puzzle al numirilor în posturile de top, notează EuObserver.

Deși șeful următoarei Comisii Europene este așteptat să fie anunțat după reuniunea Consiliului European din 27-28 iunie, discuțiile despre posturile de top sunt programate să apară în timpul reuniunii G7 din Italia din această săptămână (13-15 iunie) și la Conferința pentru Pace în Ucraina din Elveția (15-16 iunie) — cu doar câteva zile înainte de întâlnirea oficială a liderilor UE de luni viitoare (17 iunie).

În cadrul G7, liderii sunt așteptați să discute cum să folosească profiturile neașteptate generate de activele rusești înghețate, confiscate de Occident de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022. Se estimează că Euroclear, un depozitar de titluri de valoare cu sediul în Bruxelles, deține aproximativ 300 de miliarde de dolari (277 miliarde de euro) în active rusești, generând profituri anuale de aproximativ 3 miliarde de euro.

UE a declarat anterior că dorește să folosească majoritatea acestor profituri neașteptate pentru a achiziționa în comun muniții și arme pentru Ucraina.

Între timp, mult așteptata Conferință pentru Pace în Ucraina din Elveția a înregistrat o scădere a așteptărilor din cauza absenței Chinei — care a argumentat că astfel de summituri ar trebui să fie susținute atât de Rusia, cât și de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților.

Notabil, președintele SUA, Joe Biden, va fi de asemenea absent.

Înainte de summitul pentru pace, Conferința pentru Recuperarea Ucrainei, găzduită în comun de Germania și Ucraina, va avea loc marți (12 iunie). Ursula von der Leyen și comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, sunt așteptați să participe.

Mai târziu în această săptămână, joi și vineri (13 și 14 iunie), miniștrii apărării din NATO se vor întâlni pentru a discuta capacitățile de apărare ale alianței și pentru a revizui planurile de apărare ale țărilor. Oficialii ucraineni vor fi prezenți și joi.

Întâlnirea va servi drept pregătire pentru summitul anual al NATO din iulie, în timpul căruia Ucraina este așteptată să primească o ofertă de pachet de securitate destinat să avanseze integrarea sa în cadrul alianței.

Bugetul pentru 2025


Miercuri (13 iunie), Comisia Europeană este așteptată să prezinte proiectul său de buget pentru 2025 și raportul anual privind performanța și gestionarea fondurilor UE. În plus, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, va prezenta o foaie de parcurs privind implementarea pactului de migrație recent convenit.

Procurorul-șef european, Laura Kövesi, va prezenta miniștrilor un raport privind activitățile Oficiului Procurorului Public European.

Între timp, Valdis Dombrovskis și vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, împreună cu alți lideri europeni și oficiali naționali de top, vor participa la Summitul European de la Praga (13-14 iunie).

Tot joi și vineri, miniștrii UE responsabili cu justiția și afacerile interne se vor reuni în Luxemburg pentru a discuta despre extinderea protecției temporare pentru persoanele care au fugit din Ucraina, propunerile de combatere a abuzului sexual asupra copiilor și recunoașterea parentalității în întregul bloc.

Săptămâna aceasta va include, de asemenea, numeroase evenimente privind energiile regenerabile și eficiența energetică în Europa, ca parte a Săptămânii Europene a Energiei Durabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel