Cea mai mare despăgubire încasată de un român, proprietar al unei locuințe care era protejată de o poliță de asigurare facultativă

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Vlad Ispas
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Vlad Ispas

Incendiul se menține pe primul loc într-un Top 5 al riscurilor care generează cele mai mari pagube locuințelor asigurate, în timp ce locul secund este ocupat de producerea unor fenomene electrice care pot afecta diverse bunuri din locuință, iar pe locul trei se află riscul de furtună, foarte prezent anul trecut, relevă o analiză realizată la nivelul membrilor UNSAR.

Ultimele două locuri sunt ocupate de riscurile de grindină și de explozie.

„Incendiile din Statele Unite ale Americii ne readuc aminte cât de vulnerabili suntem în fața focului. Din nefericire, de multe ori realizăm prea târziu cât de importantă este o asigurare facultativă de locuință - care ne protejează financiar inclusiv împotriva efectelor devastatoare ale incendiilor și ne oferă confortul necesar pentru a trece mai ușor peste aceste momente”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR, citat în comunicat.

Conform UNSAR, cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuințe care era protejată de o poliță de asigurare facultativă și care a fost afectată de un incendiu a depășit suma de 422.000 euro.

„Doar aproape două din zece locuințe din România sunt protejate împotriva acestor riscuri - care le pot distruge, în condițiile în care vorbim de circa 19 incendii pe zi care afectează locuințele”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe - prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).

De ce românii nu prea fac asigurări facultative

Mulți români nu percep asigurările facultative ca pe o necesitate, ci ca pe un cost suplimentar, pe care preferă să îl evite. Faptul că riscurile precum incendiile sau furtunile sunt văzute ca evenimente rare sau improbabile contribuie la această mentalitate. Puțini oameni se gândesc că vor fi direct afectați de astfel de incidente.

Unii români evită să încheie polițe facultative din cauza percepției că asigurătorii nu își respectă întotdeauna obligațiile contractuale, deși nu este adevătat. Zvonurile despre despăgubiri refuzate sau întârziate afectează decizia de a încheia astfel de contracte.

Asigurarea obligatorie PAD acoperă doar riscurile asociate dezastrelor naturale (cutremur, inundație, alunecări de teren), dar mulți români nu înțeleg că aceasta nu protejează locuința împotriva altor riscuri importante, cum ar fi incendiile, furtunile sau defecțiunile instalațiilor interioare. Confuzia între acoperirea PAD și beneficiile unei asigurări facultative îi determină pe proprietari să creadă că sunt deja suficient de protejați.

Într-o țară în care proprietatea imobiliară este foarte valoroasă pentru populație, mulți români investesc în renovări, mobilier sau electrocasnice, dar nu văd utilitatea cheltuielii pentru o poliță care să le protejeze aceste investiții.

În România, mentalitatea generală favorizează soluțiile reactive în locul celor preventive. Proprietarii sunt mai dispuși să încerce să rezolve problema după ce aceasta apare decât să investească într-o asigurare care să le ofere protecție în avans.

Deși asigurările facultative permit adăugarea de clauze personalizate, mulți români nu sunt informați despre flexibilitatea acestora sau consideră că pachetele standard nu se potrivesc nevoilor lor specifice.

Într-o țară cu incendii care afectează locuințele zilnic, asigurările facultative nu ar trebui să fie considerate un lux, ci o măsură de protecție esențială. Totuși, până când percepțiile, educația financiară și situația economică vor evolua, această piață va rămâne subdezvoltată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel