Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a inaugurat miercuri un nou parc solar. Este cel mai mare sistem cu panouri pe două fețe, sau bifaciale, din Europa.
Publicitate
Mitsotakis a promis că va accelera autorizațiile pentru proiectele de energie regenerabilă, deoarece țara încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili poluanți și costisitori importați.
Grecia își propune să-și dubleze aproape capacitatea instalată de la surse regenerabile la aproximativ 19 gigawați până în 2030. Aceasta ar putea fi revizuită în sus, ca parte a noile eforturi ale Comisiei Europene de a accelera tranziția la energia verde și de a pune capăt dependenței de gazul rusesc până în 2027, după invazia Rusiei în Ucraina.
Parcul solar de 204 megawați din orașul Kozani, din nordul Greciei, a fost construit de cel mai mare rafinător de petrol din Grecia, Hellenic Petroleum.
Hellenic Petroleum este una dintre cele mai mari companii petroliere din Balcani, dar pretinde că trece printr-o transformare în energie curată. A instalat cel mai mare parc solar din Grecia și sugerează, de asemenea, că ar putea adăuga și stocarea bateriei.
Parcul va furniza energie electrică la 75.000 de gospodării și se va conecta la rețeaua electrică a țării în săptămânile următoare.
”Acest proiect reflectă obiectivele noastre naționale pentru energie ieftină și curată de la soare, de la vânt, de la apă”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis la inaugurarea parcului.
Grecia și-a depășit obiectivul pentru 2020 utilizând sursele regenerabile pentru 21,7% din consumul său de energie, potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene, și își propune să crească cifra la 35% până în 2030.
Cu toate acestea, va avea nevoie de permisiuni mai rapide pentru a depăși întârzierile în instalări și stocarea pe scară largă.
Mitsotakis a spus că guvernul său va accelera procedurile de acordare a licențelor și a fost setat să specifice permisele pentru construirea de parcuri eoliene offshore la scară largă.
Comisia Europeană a declarat că va face „tot ce este necesar” pentru a reconstrui industria europeană de producție solară.
Comisarul UE pentru energie a anunțat știrea joi, ca parte a planurilor blocului de a reduce dependența de gazul rusesc cât mai repede posibil.
”Trebuie să aducem producția înapoi în Europa, iar Comisia este dispusă să facă tot ce este necesar pentru ca aceasta să se întâmple”, a declarat Kadri Simson la conferința Solar Power Summit de la Bruxelles.
Sursa: Euronews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu