Ipocrizia falșilor credincioși stă în... mașina de spălat.
Când vine vreo sărbătoare religioasă, mulți români caută pe Internet: „tradiții și obiceiuri de Rusalii”, „ce nu se face de Bobotează”, „ce este interzis să faci de Paști/Crăciun” etc.
Și, inevitabil, în toate articolele de presă găsim, la capitolul interdicții, să nu spălăm rufe. Nicăieri nu scrie că nu avem voie, de exemplu, să bem, dovadă că de sărbătorile sfinte, oamenii îi trag cu vin, țuică și alte băuturi până cad lați, dar de spălat, nu e voie domnule! Nu ai voie să arunci niște rufe în mașină și să apeși pe un buton, dar ai voie să te „veselești”. Să bagi rufe la spălat durează 1 minut. Să bei durează mai mult. Trei zile, ca-n povești. Sau mă rog, ca-n minivacanțele românilor.
Despre acest subiect au vorbit jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai.
„Aceasta este o mare ipocrizie. Nu s-a dus tot anul la biserică, dar de Crăciun sau de orice altă sărbătoare nu spală rufe. Dar nu speli tu, spală mașina pentru că ai mașină cu 17 programe. Arunci tricoul și asta e. Este tot aia dacă îl arunci direct în mașina de spălat sau în coșul de rufe. Practic nu ai nimic de făcut. Sau mai zic unii: „astăzi se mănâncă pește”, dar ieri ai mâncat o vacă...”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la DC News și DC News TV, în cadrul emisiunii „Nod în papură”.
Asta cu: vai, e păcat să speli rufe de Sfânta sărbătoare X... se potrivea acum mulți ani în urmă când presupunea mult efort din partea femeilor. Spălatul rufelor s-a făcut sute de ani la râu, acolo unde era singura sursă continuă de apă curată. Femeile foloseau forța fizică pentru a curăța hainele și aveau ca ajutor folosind câteva instrumente din lemn pe care le mai mai puteți găsi doar la muzeu. Probabil, această acțiune le lua ore întregi.
Acum, de ani buni, apăsăm pe un buton. Putem lăsa mașina să-și vadă de spălat, iar noi să mergem la biserică și să scoatem rufele când ajungem acasă. Desigur, dacă nu am fi atât de încuiați la minte să credem că este mare păcat că ne spălăm chiloții. În ziua de astăzi, oamenii muncesc de dimineața până seara, iar singurele zile în care pot să-și curețe hainele sunt în weekend. Să-„și” spele e mult spus, că spală mașina.
Dar cei care respectă cu sfințenie regula cu nespălarea hainelor nu sunt la fel de guralivi când văd oameni că se îmbată de Sfântul Gheorghe, Rusalii și alte sărbători. Nu, doar cu spălarea aveam o problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu