Cea mai mare mină de diamante din lume se închide

Cea mai mare mină de diamante din lume, renumită în special pentru diamantele sale de culoare roz, este închisă de grupul minier Rio Tinto Group după aproape patru decenii de funcţionare, iar rivalii din Rusia şi Canada speră că această decizie va relansa o industrie cu probleme, transmite Bloomberg.

Mina Argyle din vestul Australiei a transformat sectorul diamantelor începând din 1983 când a început să furnizeze diamante atât pentru segmentul premium cât şi pentru celălalt capăt al pieţei. RBC Capital Markets şi Panmure Gordon se numără printre analiştii care susţin că închiderea acestei mine ar putea relansa preţurile la diamante, care sunt în scădere după 2011.

Producţia la mina Argyle, amplasată la aproximativ 2.600 de kilometri nord-est de capitala statului Perth, este programată să se încheie înainte de finalul anului 2020, după ce va epuiza oferta de diamante viabile economic, a declarat vineri Arnaud Soirat, responsabil pentru cupru şi diamante la Rio Tinto Group.

"Va fi o cantitate semnificativă de ofertă care va ieşi de pe piaţă. La finele lui 2020 vom opri operaţiunile şi vom începe lucrările de reabilitare a zonei", a spus Arnaud Soirat.

Mina Argyle este renumită pentru că furnizează aproximativ 90% din diamantele de culoare roz ale lumii, renumite pentru preţurile ridicate la care se vând. De exemplu, în luna aprilie 2017, casa de licitaţii Sotheby's a vândut un diamant de culoare roz de 59,6 carate pentru 71 milioane de dolari.

Însă, deşi atrag cea mai mare atenţie, diamantele de culoare roz reprezintă mai puţin de 0,01% din producţia totală de diamante realizată la mina Argyle. Peste trei sferturi din producţia acestei mine est compusă din diamante brune de calitate mai scăzută, iar analiştii estimează că producţia totală a minei se vinde la un preţ mediu de 15-25 dolari pentru un carat, faţă de un preţ mediu de 171 dolari per carat la care s-au vândut anul trecut diamantele produse de rivalul De Beers.

Afluenţa de diamantate mici şi ieftine a erodat profiturile pentru fiecare companie minieră şi a făcut din ce în ce mai dificil pentru cei care taie, şlefuiesc şi tranzacţionează diamante să facă profit. În luna decembrie, unii dintre clienţii Rio Tinto Group au refuzat să cumpere diamantele ieftine în timp ce De Beers a fost forţat să reducă unele preţuri şi să ofere concesiuni cumpărătorilor.

Însă, în condiţiile în care apetitul consumatorilor pentru diamante este stabil, iar o serie de mine importante precum Argyle sunt programate să se închidă, analiştii estimează că modificarea raportului dintre cerere şi ofertă ar trebui să conducă la creşterea preţurilor. Grupul rus Alrosa PJSC, cel mai mare producător mondial de diamante, estimează că o producţie globală de 21 milioane carate, inclusiv 14 milioane de carate pe an de la Argyle, ar urma să iasă de pe piaţă până în 2023, un volum care va fi doar parţial compensat de deschiderea de mine. În aceste condiţii, Alrosa prognozează că deficitul dintre cererea anuală şi oferta de diamante ar putea să fie unul cuprins între 11 şi 35 milioane de carate în 2023.

"În ceea ce priveşte diamantele de culoare roz, impactul închiderii minei Argyle va fi şi mai dramatic", subliniază Arnaud Soirat. Producătorul estimează că în mina Argyle ar mai exista de extras doar aproximativ 150 de diamante roz de o calitate suficientă pentru a putea fi oferite la licitaţia sa anuală.

Preţurile la diamantele roz au crescut de patru ori în ultimii zece ani, iar cumpărătorii "încep să conştientizeze care va fi impactul potenţial pe care îl va avea închiderea minei Argyle asupra creşterii preţurilor", a declarat Frauke Bolten-Boshammer, proprietarul unei companii care vinde diamante din 1990.

Pentru grupul minier Rio Tinto Group, închiderea minei Argyle va însemna dispariţia a 75% din producţia sa de diamante dar, cu toate acestea, impactul asupra veniturilor producătorului vor fi neglijabile. Motivul este acela că diamantele sunt responsabile pentru aproximativ 2% din veniturile Rio Tinto Group în timp ce minereul de fier, principalul produs al companiei, este responsabil pentru aproape 60% din venituri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel