Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasador al SUA în România între 2019 și 2021, a vorbit despre probleme economice din România.
E.S. Adrian Zuckerman a fost prezent la conferința ”UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024”, conferință organizată de trustul DC Media Group. Acesta a vorbit despre creșterea taxelor și creșterea datoriei publice. De asemenea, fostul ambasador pus în evidență dezvoltarea economiei și ”rămășițele din zilele comuniste”.
Foto: Crișan Andreescu
„Cum vedeți evoluția economică și socială a țării noastre prin prisma lucrurilor pe care le vedeți și le analizați?”, a fost întrebat E.S. Zuckerman.
„Asta este o întrebare despre care cred că putem vorbi trei zile. Sunt multe lucruri bune, dar sunt multe lucruri care trebuie schimbate, din păcate. Lucrurile care mă sperie pe mine: creșterea taxelor, care au un efect negativ, în opinia mea, pe multe, multe investiții și businessuri din România; creșterea datoriei publice, care cred acum că este în jur de 50, poate un pic mai mult de 50% din PIB, nici nu sunt sigur unde o să ajungă, unii spun că o să fie chiar la vreo 200 de miliarde de euro, nu sunt sigur unde se termină.
Lucrul, în opinia mea, care trebuie adresat, nimeni nu vorbește despre asta, este cum dezvolți economia pentru că una e să tai din ce se plătește de Guvern și alta e cum ridici, cum dezvolți economia ca Guvernul să aibă mai mulți bani, dintr-o economie sănătoasă. În opinia mea, cea mai mare piedică la dezvoltarea economiei sunt rămășițele acestea din zilele comuniste de companii de stat care pierd bani an după an.
Foto: Crișan Andreescu
Sunt în jur de, companiile de stat, companiile municipale, județene, sunt în jur de vreo 1400. În afară de vreo 10 companii, toți pierd miliarde de lei, de euro anual. Un exemplu bun este TAROM, sunt liniile feroviare, sunt multe alte care pierd... nici nu se știe, nici nu pot să aflu numere exacte, câți bani pierd ăștia. Dacă nu le-ar fi dat statul bani la aceste companii n-ar fi o gaură la buget, nu ar exista problemele care există și ar deschide piața pentru companii private să aibă competiție.
Așa că, în opinia mea, lucrul la care trebuie dat atenție e cum scapă România de aceste vestigii din zilele comuniste, de companii care pierd bani an după an, zi după zi și Guvernul tot le dă bani”, a precizat Excelența Sa Adrian Zuckerman.
Urmărește conferința completă aici:
E.S. Adrian Zucker a mai vorbit în trecut, în exclusivitate la DCNews, despre majorarea taxelor și a dat un exemplu cu o ”găleată cu o țeavă”:
„Acum am văzut, exemplu, că au majorat taxele - încearcă să plătească mai mult pentru sindicate - taxele, costul pentru gaz, costul pentru petrol pentru mașină. De ce? Care e planul? Cum iei banii înapoi? De exemplu, un buget e ca o găleată cu o țeavă care iese și pui apă în găleată și iese prin partea aialaltă, și dacă nu mai ai apă s-a dus, s-au dus banii, trebuie să împrumuți de la cineva să umpli găleata din nou. Cum faci bani aici? Faci de la o economie sănătoasă unde ai taxe pe o companie. Dacă pui prea multe taxe compania se duce altundeva, de aia a plecat Enel, de aia a plecat Hunt Oil, de aia e numai o companie în peste 15 ani care extrage gaz din Marea Neagră. Sunt legi care nu ajută investitorii străini, mai ales americani, să intre în piața română, dacă majorezi taxele și mai puțini vin”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu