EXCLUSIV  ”Cea mai mică natalitate din ultimii 145 de ani”. Ministrul Familiei, Natalia Intotero: Într-adevăr, avem o problemă

Captură de ecran / Foto: Video Youtube DCNEWS RO
Captură de ecran / Foto: Video Youtube DCNEWS RO

Natalia Intotero, ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a făcut declarații de la Congresul PSD.

„Sunt mulți tineri în sală, vor fi mai mulți tineri în viitor, la congresul din 2044?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Nu doar la congres. Deja vreau să vă spun că sunt mai mulți tineri în administrația publică și mă bucură foarte mult acest lucru. Dau un exemplu: în județul Hunedoara de la un tânăr primar, în momentul de față avem șase tineri primari și de la o singură femeie primar, în momentul de față avem trei femei primari, iar adineauri, așa cum ați putut observa și dumneavoastră, primul ministru și președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că pentru alegerile parlamentare 30% pe listă pe locuri eligibile vor fi femei, ceea ce un lucru extraordinar. Cred că numai prin egalitate de șanse, tineri, femei, alături de colegi cu experiență, putem să soluționăm toate problemele cu care se confruntă românii.

Cea mai mică natalitate

(...) Aici, într-adevăr, avem o problemă. Avem cea mai mică natalitate, din păcate, conform Institutului de Statistică, cea mai mică natalitate din ultimii 145 de ani. Din acest punct de vedere, la nivelul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin sprijinul colegilor, a primului-ministru, ducem mai departe programul de fertilizare in vitro. Avem 10000 de proceduri eligibile pentru anul în curs. Până în momentul de față avem peste 4500 de dosare depuse, s-au emis deja primele vouchere, iar pentru anul următor, 2025, ne propunem creșterea posibilității susținerii acestor cupluri cu probleme de sănătate, cu probleme de infertilitate, alături de cât mai multe măsuri economice care să vină în sprijinul tinerilor pentru a-și întemeia o familie, pentru a decide să fie părinți”, a precizat ministrul Intotero.

Case pentru tineri

„Dar case de 35000 euro nu puteți oferi tinerilor?”, a mai întrebat Vâlcu.

„Este dificil, trebuie să fim realiști și trebuie să fim conectați cu ceea ce se întâmplă în momentul de față, inclusiv cu prețurile locuințelor, dar vreau să vă spun că Programul Prima Casă continuă și că de la demararea acestui program peste 330000 de familii au beneficiat de o astfel de locuință, chiar dacă din păcate, în ultimii ani, fluctuația ROBOR-ului a făcut ca rata să fie dublată. La Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse avem programe care să vină în sprijinul familiilor, respectiv programul de creditare, 30.000 euro, unde dobânda este subvenționată 75% de stat. Acest program a fost accesat chiar de familii care au accesat acest program, Prima Casă, și și-au refinanțat cumva creditul, venind în sprijinul acestei creșteri de dobândă.

În egală măsură, programul de case pentru tineri, construcția locuințelor ANL, are un buget foarte mare pentru următorii ani de la Ministerul Dezvoltării și sunt două dintre măsurile care vin în sprijinul tinerilor pe zona de locuire, o solicitare a acestora, dar 35000 euro.. E important să fim realiști atunci când venim cu propuneri în fața electoratului de a le câștiga încrederea. Mă refer la cei care au propus acea sumă”, a mai declarat ministrul Familiei.

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel