Generalul Dan Grecu a analizat în exclusivitate pentru DC News o nouă evoluție a conflictului din Ucraina, marcată acum de lunga dispută militară și istorică dintre cele două Corei, cea de Nord și cea de Sud.
Publicitate
Coreea de Sud ia în considerare furnizarea directă de arme către Ucraina, pe măsură ce apar tot mai multe dovezi că soldați nord-coreeni se pregătesc să sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Agenția de spionaj a Coreei de Sud (NIS) a declarat săptămâna trecută că administrația din Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldați din forțele speciale în extremul orient al Rusiei pentru a se antrena în baze militare locale, în vederea participării viitoare la lupte alături de trupele Moscovei în Ucraina.
Mass-media locală, citând NIS, a raportat că Phenianul a decis să trimită 12.000 de soldați, organizați în patru brigăzi, către Rusia.
Un oficial de rang înalt din biroul președintelui Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat marți că Seulul ar putea lua în considerare furnizarea de arme defensive și letale către Ucraina, în funcție de evoluțiile situației.
„Am lua în considerare furnizarea de arme în scopuri defensive, ca parte a unui scenariu etapizat, iar dacă situația pare să escaladeze prea mult, am putea lua în calcul și utilizarea lor în scop ofensiv”, a declarat oficialul prezidențial jurnaliștilor, semnalând astfel cea mai proactivă poziție a Seulului până în prezent în ceea ce privește înarmarea Ucrainei.
Această evoluție subliniază potențialul ca Peninsula Coreeană, divizată, să fie implicată în conflict. Comentariul președintelui a venit după ce consiliul național de securitate al Coreei de Sud a ținut o reuniune de urgență pentru a discuta răspunsurile sale la legăturile militare tot mai strânse dintre Coreea de Nord și Rusia. Vezi toată știrea aici!
Generalul Dan Grecu a comentat în exclusivitate pentru DC News această evoluție a conflictului din Ucraina, marcată acum de lunga dispută militară și istorică dintre cele două țări asiatice.
"Să spunem, în primul și în primul rând, că relațiile dintre cele două Corei, Coreea de Nord și Coreea de Sud, sunt niște relații tensionate de zeci de ani. Știm atât de disputele diplomatice și politice, cât și de cele mai contondente de-a lungul liniei de demarcație. Coreea de Nord este indiscutabil un subordonat al Federației Ruse și al Republicii Populare Chineze, în timp ce Coreea de Sud este cu totul un aliat al ceea ce noi numim Occidentul extins. Perspectiva privind posibila implicare a Coreei de Nord în sprijinul Federației Ruse în războiul din Ucraina are două elemente. Primul element este cel legat de sprijinul prin muniție, care este indiscutabil și certificat, inclusiv prin descoperirea de muniții de fabricație coreeană folosite de către Federația Rusă, iar al doilea element, pe baza informațiilor provenite din Coreea de Sud, se referă la trimiterea unor militari ai Phenianului pe teritoriul Rusiei pentru pregătiri. Aceștia nu sunt angajați în luptele din Ucraina, deocamdată, dar se pare că se pregătesc cu forțele ruse pentru o viitoare implicare. Acest lucru nu dă o veste bună pentru Occident sau pentru scenariul încheierii conflictului din Ucraina, ci, din contră, ne așteptăm la continuarea agresiunii ruse.
Acum, efectele pe plan internațional sunt oarecum diferite. Asupra Coreei de Nord, chiar nu mai știu ce efecte pot să apară. Adică, exceptând Federația Rusă, China, Vietnam și alte câteva țări, nu neapărat importante din punct de vedere al poziției strategice, Coreea de Nord nu prea mai are cum să fie sancționată de lumea democratică. Ea a fost sancționată în mod repetat din cauza programelor nucleare pe care le dezvoltă și a experimentelor pe care le desfășoară, fiind singura țară care, după 1990, a efectuat teste nucleare reale. Deci, din acest punct de vedere, Coreea de Nord rămâne neafectată. La nivel internațional, este clar că angajarea în luptă a unor militari coreeni din armata regulată introduce o ‘internaționalizare’ a luptelor directe de pe linia frontului. Încă nu este confirmată, dar este posibilă. Ar extinde conflictul, dar nu în alt fel decât în cadrul războiului ruso-ucrainean. Este cea mai gri situație de război pe care am văzut-o din perspectiva rezolvării diplomatice la acest moment. Așa o văd eu. Nu e gri, e chiar neagră. De ce? Pentru că sunt două poziții diametral opuse legate de finalul războiului, cea rusă și cea ucraineană, care se exclud reciproc. Mai degrabă văd să se ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza, decât să renunțe rușii la 'operațiunea militară specială' pe care au desfășurat-o în Ucraina", a explicat generalul Dan Grecu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu