"Cea mai proastă idee" pe care poţi să o ai la cutremur. Inginer constructor: Populaţia trebuie să înveţe

foto Facebook Cosmin Busuioc
foto Facebook Cosmin Busuioc

Luni şi marţi, zona Olteniei a fost zguduită de două cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, dar şi de alte câteva zeci de replici. În urma seismului de marţi, mai multe clădiri au fost afectate, s-au produs fisuri la pereţi, iar coşuri de fum s-au prăbuşit. Sever Georgescu, inginer constructor INCERC, a explicat care este "cel mai greşit lucru pe care poţi să îl faci la cutremur". 

Întrebat cât de vulnerabile sunt clădirile din România în cazul unui seism puternic, Sever Georgescu a spus la Digi24 că "trebuie să analizăm situaţia pe categorii de clădiri şi pe zone seismice, în raport cu o anumită evoluţie istorică a acestor tipuri de clădiri. În cazul de faţă, clădirea primăriei Tg Jiu şi a prefecturii sunt clădiri istorice, de la finalul sec. XIX, din zidărie. Trebuie să precizăm că din punct de vedere al cunoştinţelor inginereşti, la cutremurele de suprafaţă sunt mai solicitate clădirile joase şi rigide, faţă de blocurile de locuit cu mai multe etaje. 

Dintre clădirile de acolo, unele erau în stare bună din punct de vedere al finisajelor, dar am văzut şi clădiri la care au căzut coşuri de fum, mai degrabă de tipul sec. XIX, care nu aveau cum să reziste la aceste seisme. A fost o acceleraţie deosebită pe care o vom analiza în perioada următoare, şi vom vedea care este relaţia cu codul de proiectare seismică a clădirilor". 

"Populaţia trebuie să înveţe. Ăsta e cel mai greşit lucru"

"Noi din aceste cutremure, pe care le considerăm totuşi mici, învăţăm. Şi populaţia trebuie să înveţe, la fel şi autorităţile. Acolo e zonă seismică, chiar dacă ne-am obişnuit să discutăm doar de Vrancea. Dar oamenii trebuie să se obişnuiască să trăiască cu condiţiile seismice din acea zonă. Acolo sunt clădiri rigide, a căror soartă la cutremure este să se crape", a mai explicat Sever Georgescu, de la Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare în Construcţii Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban. 

"Până una-alta, sunt clădiri care intră în istoria fondului construit din Tg Jiu. Trebuie să ne uităm la ce ne arată ele. Clădirile din centrul oraşului sunt construite cu un anumit contur public. Restul clădirilor, cum ar fi blocurile făcute de dezvoltatori, sunt construite după normele seismice în vigoare. La clădirile mai mici nu cred că avem motive să ne îngrijorăm. La urma urmei, fiecare răspunde pentru ce face legat de siguranţa vieţii. 

La clădirile mai mari există forme de control al calităţii pe toate fazele de proiectare, până la execuţie. 

Dar eu vreau să atrag atenţia asupra unui lucru. Toţi cei care au acele unităţi atât de plăcute, unde se stă la o cafea, sub o umbrelă, trebuie să se gândească la ce poate să cadă de sus peste clienţi. Să se gândească la acoperişuri mai sigure decât o umbrelă, care nu poate să reziste unei cărămizi. 

În plus, ca reacţie, mă bucur că a fost un singur caz despre un bărbat care a sărit pe geam. Este cea mai proastă idee pe care poată să o aibă cineva. Nu a venit cutremurul de pe lume. Educarea, instruirea oamenilor, trebuie continuată", a concluzionat inginerul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel