Cea mai rapidă pasăre din lume poate zbura cu 389 km/h

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Natura ştie să ne surprindă mereu!

Se știe că ghepardul este cel mai rapid pe uscat, dar când vorbim de calea aerului, alții sunt vedetele. Conform LiveScience, cel mai rapid animal în aer este șoimul călător (Falco peregrinus). Dar asta se întâmplă doar în timpul plonjonului.

„Peregrinus” este cuvântul latin pentru „călător”, o denumire potrivită, dat fiind faptul că răpitorii pot migra până la 25.000 de kilometri într-o călătorie dus-întors.

Șoimii călători vânează prada de la înălțimi mari, fie din aer, fie din locuri înalte. Atunci când aceștia găsesc o țintă, se aruncă asupra ei cu viteză extrem de mare.

În timpul unui plonjon, se estimează că un șoim atinge viteze de până la aproximativ 320 km/h, adică chiar mai mult decât un ghepard, conform unui studiu din 2018 din Journal of Comparative Physiology A.
Experimentele au arătat că șoimii pot atinge viteze chiar și până la 389 km/h, conform Guinness World Records. Într-o serie de plonjoane din 1999, o femelă de șoim călător numită „Frightful”, a stabilit acest record mondial.

Înaripatele pot atinge astfel de viteze grație aripilor ascuțite, care seamănă cu cele ale avioanelor de luptă. Și forma de lacrimă le ajută, dar și tipul penajului, compact și rigid.

Deși șoimii călători sunt cele mai rapide animale din aer atunci când plonjează, un liliac revendică titlul de cea mai rapidă creatură zburătoare. Un liliac brazilian (Tadarida brasiliensis) este cel mai rapid zburător din lume, cu viteze de până la 160 km/h.

Acesta este mai rapid decât șoimul călător, care zboară, în medie, cu viteze de 40-55 km/h și își urmărește prada cu o viteză de 112 km/h.

Cea mai rapidă stea din Univers - 8000 Km/secundă

Steaua S4716 este, potrivit cercetătorilor, cea mai rapidă stea din universul cunoscut şi orbitează gaura neagră Sagittarius A cu o viteză de 8.000 de kilometri pe secundă, informează joi The Independent în ediţia online.

Steaua, denumită S4716, se deplasează în jurul găurii negre Sagittarius A din centrul Căii Lactee, de pe o orbită aflată la distanţa de 100 de unităţi astronomice (UA) – 1 UA este distanţa dintre Pământ şi Soare; aproximativ 150 de milioane de kilometri. Sagittarius A se află la aproximativ 26.000 de ani lumină de Soare.

Steaua face parte dintr-un roi S de peste 100 de stele – cunoscut pentru maniera extrem de rapidă în care se mişcă.

După ce au observat S4716 timp de aproape 20 de ani, oamenii de ştiinţă au stabilit că steaua se deplasează în jurul găurii negre supermasive, cu un diametru de 23,5 milioane de kilometri, în doar patru ani, la o viteză de 8.000 de kilometri pe secundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel