Dar ce nu fac unii părinţi pentru educaţia odraslelor? Mai ales părinţii din... Elveţia.
În Elveția se află unele dintre cele mai scumpe și mai exclusiviste școli din lume. Aici există cel puțin zece școli cu taxe anuale de școlarizare de peste 75.000 de franci, dar cea mai scumpă dintre ele este Institut Le Rosey, un internat vechi și reputat, cu o listă de absolvenți impresionantă. La Institutul Le Rosey taxa anuală de școlarizare pentru fiecare elev depășind 125.000 de franci elvețieni (circa 122.500 de euro). Există şi un motiv pentru care Le Rosey este cunoscută ca „școala regilor”. Regele Carlos al Spaniei, regele Fuad al II-lea al Egiptului și regele Albert al II-lea al Belgiei au fost toți elevi aici, la fel ca șahul Iranului, Aga Khan și prințesa Marie-Chantal a Greciei, printre alții.
După ce a educat unele dintre cele mai cunoscute familii din Europa timp de peste un secol, nu e de mirare că Institutul Le Rosey are o taxă anuală de școlarizare prohibitivă pentru muritorii de rând, scrie publicaţia Incredibilia. Fondat în 1880 de Paul Carnal, Institutul Le Rosey este singurul internat cu două campusuri, un complex întinzându-se în Le Rolle, la marginea lacului Geneva, cu piscine de dimensiuni olimpice, terenuri de tenis, poligon de tragere, un centru ecvestru și o sală de concerte de 40 de milioane de franci, precum și un campus de iarnă în Gstaadt, unde studenții își petrec cea mai mare parte a după-amiezii la schi. Cu toate că facilitățile de la Le Rosey sunt cu siguranță impresionante, raportul dintre profesori și studenți este și mai impresionant – 150 de profesori la 420 de studenți. Clasa medie are mai puțin de zece elevi, ceea ce înseamnă că fiecare tânăr primește atenția cuvenită. Deși Institut Le Rosey se afișează ca fiind o instituție „deschisă” la nivel internațional, în care 10% dintre elevi pot proveni din orice țară, prețul uriaș al școlarizării anuale asigură că doar cei mai străluciți urmași ai celor mai bogate familii din lume au șansa de a fi acceptați.
Din cele 420 de locuri disponibile pentru elevii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, 30 de elevi ajung să urmeze cursurile Institutului Le Rosey pentru că părinții lor predau acolo și doar trei primesc burse în fiecare an. Restul trebuie să plătească întreaga taxă de școlarizare de peste 125.000 de franci în fiecare an. Potrivit lui Christoph Goodin, cel de-al cincilea director al Institutului Le Rosey, taxa de școlarizare ridicată nu se traduce neapărat prin profituri mai mari pentru instituție, ci mai degrabă prin independență și libertate de acțiune în orice împrejurare. „Aș fi putut elimina 10% din cheltuieli dacă adăugam 30% la taxă, dar scopul nostru nu este să facem bani. Suntem împotriva donațiilor, vrem să rămânem complet independenți. Simțim că putem face ceea ce vrem fără limite”, a declarat Goodin pentru SMAPSE Education. Interesant este că taxa anuală de la Le Rosey le asigură elevilor nu doar accesul la cele două campusuri și o educație excepțională, ci și bani de buzunar administrați de personal. În paralel, Eton, cel mai prestigios internat din Anglia, percepe mai puțin de jumătate din această taxă.
Iată cum arată şcoala de elită din Elveţia pentru copiii cu cei mai bogaţi părinţi din lume:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu