Cea mai tare glumă cu Schengen și coiful de aur de la Coțofenești / foto în articol

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Coiful de aur de la Coțofenești, emblema Muzeului Național de Istorie a României, a fost furat weekend-ul trecut din Muzeul Drents din Țările de Jos.

VEZI ȘI                    -                  Un român care a mers la Muzeul Drents i-a lăsat mască pe reporterii olandezi: Faci cinste neamului românesc / video viral

Operațiunea prin care a fost furat un obiect de o valoare inestimabilă, precum și niște brățări de aur din perioada dacică, a durat aproximativ trei minute, timp în care hoții au reușit să pătrundă în incinta muzeului după ce au provocat o explozie.

Coiful de aur a fost descoperit în urmă cu aproape 100 de ani, pe un deal de lângă localitatea Coțofenești, județul Prahova. Niște copii care se aflau cu vitele la păscut l-au găsit, însă nici ei, nici părinții lor nu au conștientizat valoarea sa inestimabilă. Coiful a fost folosit drept adăpătoare pentru găini, iar apoi a fost uitat pe acoperișul unui coteț.

În cele din urmă, coiful a ajuns în posesia unui negustor, care l-a donat Muzeului Național de Antichități, de unde, în anul 1971, a fost transferat la Muzeul Național de Istorie și a devenit emblema instituției.

CITEȘTE ȘI                   -                    Coiful de aur de la Coțofenești a aparținut familiei Simion. Istoria mai puțin cunoscută a emblemei Muzeului Național de Istorie

Foto: Agerpres

Cea mai tare glumă cu Schengen și coiful de aur de la Coțofenești

Faptul că jaful s-a petrecut în Țările de Jos (Olanda) a tulburat și mai mult societatea românească, în ochii căreia această țară vest-europeană nu este privită într-o lumină favorabilă. De-a lungul timpului, Țările de Jos au fost extrem de critice la adresa României și au îngreunat procesul de aderare al țării noastre atât la Uniunea Europeană, cât și la Spațiul Schengen.

O replică a coifului de aur de la Coțofenești a fost folosită în filmul Dacii, o coproducție româno-franceză din 1967, regizată de Sergiu Nicolaescu. În acel film, replica a fost purtată de Decebal.

Amza Pellea a fost actorul care l-a interpretat pe Decebal, iar imaginea sa cu coiful pe cap a rămas întipărită în memoria publicului drept reprezentarea iconică a regelui dac. Acest lucru se datorează și faptului că, de atunci, nu au mai fost realizate producții cinematografice notabile în care să apară Decebal. Totuși, Amza Pellea nu l-a jucat doar pe Decebal, ci și pe Mihai Viteazul și pe Nea Mărin, celebrul personaj oltean cu pălăria sa distinctivă.

Având în vedere talentul românilor de a face haz de necaz, pe internet s-a viralizat în ultimele ore o imagine comparativă cu rolurile jucate de Amza Pellea, ilustrându-l „înainte” și „după” intrarea în Spațiul Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel