Economistul Adrian Asoltanie a spus ce obicei financiar ar răspândi în toată ţara, dacă ar putea. De asemenea, a spus care este cea mai uşoară metodă a românilor de a economisi bani.
"După părerea mea, cel mai important obicei financiar este ca în ziua de salariu să pui deoparte 10% din el. Atât de simplu este. Te va duce într-o cu totul altă direcţie. Dacă nu poţi, că eşti la limită, atunci 5%. Sau 10-20 de euro. Asta e o altă chestie importantă la români, să pui bani deoparte într-o altă valută. Nu prea mai intri în ei. Ar trebui să continuăm această vorbă şi să spunem că atunci când ai nişte bani, e bine să cumperi euro, ca să ai ce schimba înapoi când nu mai ai bani.
Pe scurt, în ziua de salariu, nu mai târziu, să punem 10% deoparte. E primul pas către orice. Vrei să îţi cumperi o proprietate, ai nevoie de un avans. Vrei să investeşti, ai nevoie de un surplus. E cel mai bun lucru", a declarat Adrian Asoltanie la TC Podcast.
"E o întrebare foarte bună, şi aici se poate ascunde o capcană, apropo de modelul din vest (n.r. unde cei mai mulţi sunt chiriaşi). Voi credeţi că britanicii, nemţii, francezii nu vor să îşi ia şi ei proprietăţi? În oraşele bune, cartierele bune? Dar acolo costă sute de mii, milioane de euro, nu te poţi apropia. Şi atunci, de nevoie e aşa. În plus, o practică des întâlnită în Germania este ca la persoanele fizice să se închirieze apartamentul nemobilat. Deci, dacă pui cheltuiala pe mobilă, nu mai pleci de acolo. În realitate, oamenii nu sunt chiar atât de "păsări călătoare". La noi, însă, nu funcţionează asta cu apartamentele nemobilate.
Dar părerea mea este că şi în România ne vom confrunta cu aceeaşi situaţie, nu o să ne mai permitem să cumpărăm în oraşe bune, cartiere bune.
Referitor la întrebare, recomandarea mea este să fii proprietar, dar nu cu orice preţ. Contează foarte mult momentul când cumperi. Momentul economic. Să încerci să eviţi să cumperi pe vârf de piaţă. Când se recomandă chiria? Când eşti tinerel, ai ajuns în alt oraş, ai terminat facultatea, îţi cauţi de lucru. Nu te apuci atunci să cumperi. Un an, doi, stai în chirie ca să miroşi un pic zona. Cât timp ai alte lucruri în dinamică în viaţă, e mai bine să fii chiriaş. Când însă ai o direcţie gata aranjată, e mai bine să fii proprietar.
Şi mai apare o chestie interesantă. Dacă ai ales varianta de chiriaş, undeva pe la 45-47 de ani, te loveşte trenul. Te uiţi în urmă şi spui că ai fost 20 de ani chiriaş şi nu ai nimic. Dacă pleci din apartamentul ăla, pleci cu hainele de pe tine şi nişte lucruri. Ai dat o grămadă de bani şi nu ai acumulat nimic. O proprietate imobiliară te ajută să ţii pasul cu inflaţia, e şi ăsta un avantaj", a mai spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu